Home » Cultură » Test de cultură generală. În ce oraș găsim Scara Spaniolă?

Test de cultură generală. În ce oraș găsim Scara Spaniolă?

Publicat: 28.10.2022

Având piețe frumoase, vestigii arheologice antice și biserici încărcate de artă, acest oraș este numai bun de fotografiat. Într-una dintre piețe, un anumit punct de reper pare să atragă privirile călătorilor mai mult decât oricare altul: Scara Spaniolă. În ce oraș se află aceasta?

Mulți dintre cei care se înghesuie să fotografieze Scara Spaniolă știu puține lucruri despre istoria ei, așa că a venit timpul să o cunoaștem mai bine. Pentru început, trebuie să știm că acest reper se află în orașul Roma din Italia.

Deși numele lor este oarecum înșelător, Treptele Spaniole nu au fost de fapt finanțate de spanioli, ci mai degrabă de un diplomat francez pe nume Étienne Gueffier. Partea „spaniolă” a numelui se referă în schimb la Ambasada Spaniei la Sfântul Scaun, care este situată în Piazza di Spagna (literal „Piața Spaniolă”), la baza monumentului.

De ce este faimoasă Scara Spaniolă?

După ce au fost finalizate în 1725, treptele și-au câștigat rapid reputația de a fi un loc privilegiat pentru a privi oameni, deoarece acestea atrăgeau foarte multe persoane.

Și nu orice fel de oameni, ci o mulțime deosebit de arătoasă. De ce se adunau acei oameni aici? Este simplu: o concentrație mare de artiști și fotografi de mai târziu, care au fost ei înșiși atrași de monument, au servit drept momeală pentru modelele aspirante.

La mijlocul secolului al XX-lea, celebrii Audrey Hepburn și Gregory Peck au impulsionat un număr imens de călători americani către loc, după ce treptele au fost folosite ca fundal în comedia romantică de succes din 1953 numită „Roman Holiday”.

Din păcate, după zeci de ani plini de pași care au trecut pe aici, Scara Spaniolă a început să se degradeze. Însă în cadrul unui proiect uriaș de restaurare din 2015 și 2016, monumentul a fost curățat și readus la splendoarea lui de odinioară, potrivit City Wonders.

Ce poți vedea în Piața Spaniei din Roma?

Puteți începe prin a admira chiar treptele: scara uriașă și somptuoasă din piatră, cu 138 de trepte, se deschide din Piazza di Spagna până la biserica Trinità dei Monti. Deși treptele sunt piesa centrală incontestabilă a părții de lux Tridente a Romei, ele sunt acompaniate de alte atracții fascinante.

La bază se află Fontana della Barcaccia, o fântână ce înfățișează o navă de piatră, sculptată de Pietro Bernini. Pietro a fost tatăl sculptorului baroc Gian Lorenzo Bernini, ale cărui lucrări complicate pot fi văzute în toată Roma și includ vasta Piazza San Pietro și baldachinul magnific de bronz din Basilica di San Pietro.

În vârful Treptelor Spaniole se află biserica Trinità dei Monti din secolul al XVI-lea, care a fost construită din fonduri franceze, fiind comandată de regele Ludovic al XII-lea. Biserica deține una dintre cele mai apreciate capodopere ale Romei, „Deposizione”, de Daniele da Volterra, un maestru manierist italian care, în ciuda faptului că a creat unele lucrări excelente, este mai frecvent amintit pentru legătura sa inextricabilă cu Michelangelo.

Da Volterra, fiind angajat să picteze peste părțile intime ale figurilor din fresca „Judecata de Apoi” a lui Michelangelo de pe peretele altarului Capelei Sixtine, și-a câștigat porecla nefericită de „Il Braghettone”, adică „făuritorul de pantaloni”.

Un reper literar

Aproximativ la jumătatea treptelor Spaniole, în lateral, se află un reper literar, Casa Keats-Shelley. Această reședință, acum muzeu, a fost locul unde a venit poetul romantic englez John Keats, în vârstă de 25 de ani, grav bolnav de tuberculoză și fugind de cruda iarnă britanică.

Din păcate, vremea caldă din Italia nu a fost suficientă pentru a-i readuce sănătatea și Keats a murit chiar în această casă.

Vă recomandăm să citiți și:

Mariana Nicolesco, Diva Divina. Sănătate, amor și glorie

Aretha Franklin, regina muzicii soul

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks

Românul care a adus cele mai mari contribuţii în fizică, apreciat în străinătate şi nedreptăţit în ţara natală

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase