Home » Cultură » Test de cultură generală. Câte țări există în lume?

Test de cultură generală. Câte țări există în lume?

Publicat: 13.01.2023

Câte țări există în lume? Potrivit listei de membri ai ONU, ar putea fi cel puțin 193 de țări sau cel mult 197, dar răspunsul real este ceva mai complicat.

Dar locuri precum Kosovo și Taiwan? Sunt acestea țări? Chiar dacă nu sunt recunoscute de ONU și pot fi controversate din punct de vedere politic, îndeplinesc toate criteriile pentru a fi considerate state suverane, scrie The World Travel Guy.

De ce este greu să numărăm exact câte țări există și câte ar putea fi de fapt în lume?

Ce este, de fapt, o țară și câte țări există pe mapamond (potrivit ONU)?

Dicționarul Oxford definește o țară ca „o națiune cu propriul guvern, care ocupă un anumit teritoriu”. Dicționarul Britannica oferă o definiție similară.

Pe de altă parte, dicționarul Cambridge definește o țară ca „o zonă de pământ care are propriul guvern, armată etc.”.

Pentru a înțelege numărul total de țări putem începe cu lista de membri ai Organizației Națiunilor Unite. Nu este perfectă, dar este destul de cuprinzătoare și include majoritatea țărilor lumii.

Lista cuprinde 193 de state membre ONU; 2 state observatoare nemembre ale Adunării Generale a ONU (Palestina, Sfântul Scaun); 2 state eligibile nemembre (Insulele Cook, Niue).

Dacă le adunăm pe toate acestea, obținem un total de 193, 195 sau 197 de țări. Conform definiției celei mai stricte (aderarea la ONU) sunt 193 de țări, iar sub cea mai laxă definiție (toate statele eligibile) sunt 197.

Nu pare corect să excludem o țară din total doar pentru că nu este membră a ONU, atât timp cât este eligibilă pentru calitatea de membru și îndeplinește toate criteriile pentru a fi considerată țară, așa că este logic să spunem că există un total de 197 de țări.

Deci sunt 197 de țări în lume? Cum rămâne cu Kosovo și Taiwan?

Începând cu 1949, Taiwan este o țară guvernată independent, cu propriul steag, monedă, armată, constituție, pașaport larg acceptat și un președinte ales independent.

Taiwan a fost unul dintre membrii fondatori inițiali ai ONU și a fost recunoscută drept unicul reprezentant legitim al Chinei de către majoritatea membrilor ONU până în anii 1970, când influența Chinei continentale a început să crească rapid și Taiwanul a fost exclusă în favoarea Chinei.

Kosovo s-a desprins de Serbia în 2008 și de atunci a acționat ca o țară independentă. Are propriul steag, pașaport, forțe armate și constituție.

Chiar dacă Kosovo are recunoașterea diplomatică ca stat suveran a 101 de state membre ONU, nu i s-a permis aderarea la ONU și la Uniunea Europeană deoarece Serbia continuă să revendice Kosovo ca fiind al său, aliatul Serbiei, Rusia, susținând-o.

Așadar, singurul lucru care împiedică Kosovo și Taiwan să fie considerate țări este politica.

În concluzie, putem spune că există 199 de țări în lume, împărțite după cum urmează: 193 de state membre ONU; 2 state observatoare, non-membre; 2 state eligibile non-membre; și 2 state independente nerecunoscute de ONU.

Vă recomandăm să citiți și:

Charles Richter, iniţiatorul celebrei scări de magnitudine Richter, a devenit seismolog dintr-o ”eroare”

Greta Thunberg, probabil cea mai populară activistă de mediu

Cel mai MARE filosof al secolului XX nu a mai putut să predea din cauza angajamentului lui politic. Mai înainte a răsturnat ideile lui Aristotel, Descartes şi Kant

Deşi a fost un om puţin educat, a devenit unul dintre cei mai influenţi savanţi ai tuturor timpurilor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase