Home » Cultură » Philippine Welser, prima femeie autoare a unei cărți de bucate nepublicate

Philippine Welser, prima femeie autoare a unei cărți de bucate nepublicate

Philippine Welser, prima femeie autoare a unei cărți de bucate nepublicate
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 24.02.2024

Philippine Welser apare în lista femeilor care au realizat o performanță istorică pentru prima dată: prima femeie care a scris o carte de bucate (nepublicată).

Philippine Welser, cunoscută și sub numele de Philippine von Spanheim sau Philippine von Österreich, a fost o nobilă din secolul al XVI-lea. S-a născut la 10 iunie 1527, la Innsbruck, Austria, și a fost fiica unor negustori. Biografia ei nu este una completă și nici bogată în informații, în special în date legate de prima parte a vieții ei, cu toate acestea esențialul a reușit să rămână.

În 1557, la vârsta de 30 de ani, Philippine s-a căsătorit cu Ferdinand al II-lea de Habsburg, domnitor al Austriei ulterioare și, din 1564, conte imperial de Tirol, fiu al lui Ferdinand I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman.

Philippine a petrecut mult timp gătind

Căsătoria, scriu unele surse, a fost aranjată din motive politice și a avut ca scop consolidarea legăturilor dintre Habsburgi și dinastia Wittelsbach. Pe de altă parte, din alte surse reiese că, așa cum se întâmplă uneori, dragostea învinge și își urmează calea. Ar fi fost și cazul celor doi. În condițiile în care William ar fi trebuit să își unească destinul cu al unei prințese portugheze ori franceze, acesta s-a căsătorit în secret cu adevărata sa iubire, Philippine Welser, o simplă fiică de negustor. Pe atunci, o astfel de uniune era permisă de biserică, dar absolut respinsă de societate, fapt pentru care Philippine Welser a ales să trăiască ascunsă în castelul Ambras, nou construit, cunoscută de mulți ca fiind amanta arhiducelui. Din această căsătorie fericită au rezultat cinci copii, care au fost excluși de la succesiunea oricărui titlu de către restul clanului Habsburgilor. (După ce fiul lor a fost numit cardinal, cei doi au primit permisiunea oficială a papei de a-și dezvălui căsătoria și au putut în sfârșit să renunțe la orice secret).

La castel, Philippine a petrecut mult timp gătind – pasiunea ei – experimentând noi feluri de mâncare și folosind, de asemenea, produse din Lumea Nouă. Pe lângă cartea de bucate, i se atribuie și o carte dedicată ierburilor medicinale. Philippine era într-adevăr o excelentă cunoscătoare, dar și o entuziastă a acestui tip de ierburi pe care le folosea pentru a-i ajuta pe cei din jurul ei să se vindece de tot felul de boli.

O colecție de rețete cu expertiză culinară și tehnici inovatoare

Se spune că Philippine era de o frumusețe uimitoare. Mai mult decât atât, avea și un suflet milos și generos. Obișnuia să îi ajute pe cei bolnavi și nevoiași, folosindu-se de cunoștințele ei în materie de remedii naturiste, acest aspect având să o facă, de altfel, foarte populară atât în rândurile oamenilor simpli, cât și printre arisocrați. De asemenea, scrie austria.info, se zvonea că ar fi perfecționat rețete pentru mâncăruri locale și chiar i se atribuie o carte de bucate.

„Cartea de bucate a lui Philippine Welser” conține o colecție de rețete care prezintă expertiza sa culinară și tehnicile inovatoare inspirate din tradițiile culinare ale unor țări precum Italia și Franța dar și din Orientul Mijlociu, fiind semnificativă nu numai pentru rețetele sale inovatoare ci și pentru importanța istorică, Welser deschizând o fereastră către practicile culinare ale perioadei moderne timpurii și prezentând evoluția tehnicilor și ingredientelor culinare în acea perioadă. Cartea include rețete pentru o varietate de feluri de mâncare, cum ar fi supe, tocănițe, fripturi și deserturi, precum și instrucțiuni pentru conservarea fructelor și legumelor.

Unul dintre cele mai notabile aspecte ale cărții de bucate a lui Welser este accentul pus pe ingredientele proaspete și locale. Ea credea în utilizarea produselor de sezon și a pledat pentru utilizarea practicilor agricole ecologice și durabile. Această abordare a fost revoluționară pentru epoca sa și a deschis calea pentru practicile culinare durabile moderne.

O varietate de influențe internaționale

Cartea de bucate a lui Welser prezintă, de asemenea, o varietate de influențe internaționale, reflectând schimburile culturale și comerțul care au avut loc în perioada modernă timpurie. Rețetele sale includ ingrediente precum șofranul, scorțișoara și alte condimente aduse din Orient de către comercianți și exploratori.

În ciuda contribuțiilor sale semnificative aduse lumii culinare, viața și activitatea lui Welser au fost în mare parte uitate după moartea sa în 1580. Lucrarea ei a fost redescoperită mult mai târziu și celebrată de istoricii și entuziaștii gastronomici, iar rețetele prezentate în carea sa au fost recreate și adaptate de bucătarii moderni.

Philippine avea aproximativ optsprezece ani

Manuscrisul care a fost recunoscut ca fiind o adevărată carte de bucate reunește peste două sute de rețete de epocă și datează din 1543-1544. Pe coperta de piele a cărții de bucate, menționează finestresullarte.info, este scris numele Philippinei Welser, ceea ce autentifică faptul că această carte de bucate i-a aparținut Philippinei și chiar a fost scrisă de ea.

Dar cum la acea vreme, Philippine avea aproximativ optsprezece ani, o vârstă destul de fragedă, unii istorici au presupus că această carte de bucate a fost comandată de mama sa pentru fiica ei – Philippine Welser – pentru că era la vârsta măritișului și dorea să o inițieze în practicile culinare.

„Deosebit de interesante sunt adăugirile scrise de mână”

„Nu sunt rețete precise și exacte, deoarece lipsesc informațiile privind dozele de ingrediente și timpii de gătire, îngăduindu-se în unele cazuri chiar libertatea creativă a celor care și-au încercat rețetele. Totuși, acestea urmează o clasificare în funcție de metoda de gătit. Deosebit de interesante sunt adăugirile scrise de mână care pot fi atribuite Philippinei însăși, ceea ce arată că această carte de bucate a fost folosită în realitate și, de asemenea, atestă interesul ei pentru starea de bine și pentru alimentele utile pentru vindecare: o serie de rețete gustoase sunt dedicate persoanelor care se simt slabe și cu probleme fizice”. (www.finestresullarte.info)

Cartea scrisă de Philippine Welser a fost numită cea mai veche dintre cărțile de bucate nepublicate atribuite unei femei.

Philippine a murit la 24 ianuarie 1580, la vârsta de 52 de ani în München, Bavaria.

Surse:

https://www.austria.info/en/culture/artists-and-masterpieces/philippine-welser-and-the-secret-love-on-ambras-castle

https://www.finestresullarte.info/en/works-and-artists/philippine-welser-story-of-the-first-woman-to-write-a-cookbook-in-the-german-area

https://www.britishmuseum.org/collection/term/BIOG156058

Vă mai recomandăm să citiți și:

Francoise Bettencourt Meyers, cea mai bogată femeie din lume și moștenitoarea L’Oréal: „Controlează-ți gândurile”

Românca Sofia Ionescu Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume

Edith Wilson, prima și singura femeie președinte (nealeasă) a SUA

Kate Winslet: „Râgâi, mă pârțâi. Sunt o femeie normală”. La început i s-a spus că poate juca doar roluri de femei plinuțe

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase