Home » Cultură » Ralph Lauren, al doilea cel mai bogat fashion designer din lume. Are o avere de peste 8 miliarde de dolari

Ralph Lauren, al doilea cel mai bogat fashion designer din lume. Are o avere de peste 8 miliarde de dolari

Ralph Lauren, al doilea cel mai bogat fashion designer din lume. Are o avere de peste 8 miliarde de dolari
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 19.05.2025

Călătoria lui Ralph Lauren de la o educație modestă în Bronx până la a deveni un titan al industriei modei este o poveste care poate întruchipa visul american. American Dream. Acel etos național al Statelor Unite dezvoltat în jurul credinței că fiecare individ are posibilitatea de a atinge succesul și prosperitatea prin muncă susținută, indiferent de mediul din care provine. Acest concept a fost popularizat de istoricul James Truslow Adams în cartea sa The Epic of America (Epopeea Americii) din 1931, unde l-a descris ca pe o viziune a unei vieți mai bune pentru toți, definită nu doar de bogăția materială, ci și de potențialul de realizare și recunoaștere personală pe baza meritului, mai degrabă decât a clasei sociale sau a circumstanțelor nașterii.

Născut Ralph Lifshitz la 14 octombrie 1939, a crescut într-o familie de imigranți evrei ashkenazi din Polonia de condiție medie, unde ambițiile se ciocneau adesea cu realitățile de fiecare zi. Copil fiind, s-a lovit de inconvenientul de a avea un nume de familie non american, fapt care i-a atras multe antipatii la școală, motiv pentru care a decis, la vârsta de 16 ani, să și-l schimbe în Lauren. A urmat mai multe instituții de învățământ, inclusiv Baruch College, dar a abandonat după doi ani pentru a se dedica modei.

Cariera lui Ralph Lauren a început după ce a servit în Armata Statelor Unite, din 1962 până în 1964. A lucrat pentru scurt timp pentru Brooks Brothers, una dintre cele mai vechi companii producătoare de îmbrăcăminte cu activitate continuă în Statele Unite (fondată în 1818 de Henry Sands Brooks), înainte de a se angaja la o firmă de cravate numită Rivetz.

Marea șansă a lui Lauren a venit atunci când l-a convins pe Beau Brummell, producător de cravate, să îl lase să își creeze propria linie de cravate, această oportunitate fiind piatra de temelie pentru cariera sa în modă și permițându-i să își dezvolte propria linie de cravate. În 1967, cu o investiție de aproximativ 50.000 de dolari, Ralph Lauren și-a lansat propria marcă de cravate, care a devenit rapid populară datorită designurilor inovatoare și a calității superioare și care va evolua într-una dintre cele mai recunoscute mărci de lux la nivel mondial. Dar Lauren avea o viziune mult mai amplă, visând să creeze haine care să evoce un stil de viață american de elită, așa luând naștere prima sa colecție – Polo – inspirată în mare măsură din dragostea pentru sport. În 1971, Ralph Lauren a introdus o linie de cămăși croite pentru femei, cu sigla jucătorului de polo, iar până în 1972, a fost lansată și piesa de rezistență a creațiilor lui – tricoul polo din bumbac.

Influența lui Lauren s-a extins dincolo de simplul statut de îmbrăcăminte; ea a pătruns în cultura populară, parte a obiectelor vestimentare semnate Ralph Lauren apărând în filme importante precum The Great Gatsby (1974) și Annie Hall (1977), îmbrăcând actori importanți ca Robert Redford și Diane Keaton.

Sunt interesat de longevitate, atemporalitate, stil – nu de modă și tendințele efemere.

În martie 1978 a lansat pe piață primele parfumuri Ralph Lauren, produse de Warner-Lauren, Ltd, fiind pentru prima dată când un designer a introdus două parfumuri – unul pentru bărbați și unul pentru femei.

În 1986, Ralph Lauren a inaugurat sediul principal în conacul Rhinelander, iar în iunie 1997, Ralph Lauren a devenit o companie tranzacționată public la Bursa din New York.

În 1999, a deschis la Chicago Restaurantul RL cu 98 de locuri, într-o clădire nou construită, adiacentă celui mai mare magazin Ralph Lauren, la colțul dintre Chicago și Michigan Avenues.

Lauren și-a deschis primul magazin internațional în 1981, la Londra, cu acest pas marcând începutul unei călătorii expansive pe piețele din întreaga lume. Estetica brandului înrădăcinată în stilul clasic american a atras audiențe diverse, devenind un element de bază în retailul de lux, dar mai ales transformându-se rapid într-un imperiu.

Începând cu 1983, Lauren și-a extins afacerea scoțând pe piață o gamă de accesorii pentru casă, de la perne, produse pentru pat și baie, până la mobilier și vopsea de uz casnic, în paralel creând linii de îmbrăcăminte și accesorii destinate la prețuri diverse și pentru toate categoriile demografice, din acestă colecție făcând parte inclusiv o linie de „blugi” și una cu hainuțe pentru copii.

În 2015, creatorul Ralph Lauren a anunțat că se retrage din funcția de CEO al Ralph Lauren Corporation, deși a rămas implicat în calitate de președinte executiv și director de creație.

În 2010 a fost decorat cu Legiunea de Onoare de către guvernul Franței, în 2014 a primit medalia James Smithson Bicentennial din Smithsonian Institution, iar în 2019 a fost premiat cu titlul onorific de Cavaler Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (KBE), devenind primul creator de modă american care primește o astfel de distincție.

Ralph Lauren a apărut pe coperta a peste 100 de reviste, inclusiv Architectural Digest, GQ, Forbes, Town & Country, TIME și Vogue.

Este căsătorit din 1964 cu Ricky Ann Loew-Beer, autoare de cărți, fotografă și psihoterapeută americancă, împreună având trei copii – Andrew Lauren, care este producător de film și actor; David Lauren, vicepreședinte executiv al Global Advertising, Marketing, and Communications la Ralph Lauren Corporation, și Dylan Lauren, proprietarul Dylan’s Candy Bar. David Lauren este căsătorit cu Lauren Bush, nepoata fostului președinte american George H. W. Bush.

Ralph Lauren este colecționar de automobile, printre cele aproximativ 100 de mașini (care au o valoare totală de peste 350 de milioane de dolari) pe care le deține unele fiind extrem de rare. Șaptesprezece automobile din colecția sa au fost expuse la Musée des Arts Décoratifs, Paris, în 2011.

Timp de 30 de ani, Lauren a sprijinit cercetarea cancerului la sân, în 1989 cofondând Centrul Nina Hyde din Georgetown, dedicat acestui scop.

Cu o avere netă estimată la aproape 9 miliarde de dolari, Ralph Lauren se află pe locul doi în topul 10 al celor mai bogați fashion designers din lume, după Giorgio Armani (13, 1 miliarde de dolari și înaintea lui Miuccia Prada – 4.3 miliarde de dolari).

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Ralph-Lauren

https://ceoworld.biz/2024/01/10/these-are-the-richest-fashion-designers-in-the-world-2024/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Giorgio Armani, cel mai bogat creator de modă din lume

Cine se ducea la Operă la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru că „așa cerea moda”?

Miuccia Prada, a treia pe lista celor mai bogați creatori de modă din lume

Moda second-hand revine în forță: De ce hainele „cu istorie” sunt noul lux

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase