Home » D:News » Ştiinţa simplă a bombelor de baie. Cum se pot face şi acasă

Ştiinţa simplă a bombelor de baie. Cum se pot face şi acasă

Ştiinţa simplă a bombelor de baie. Cum se pot face şi acasă
Publicat: 04.01.2019
Bombele de baie sunt sfere efervescente aromate care îmbunătăţesc experienţa unei băi fierbinţi. Dar din ce sunt realizate şi cum se pot face?

De obicei, bombele de baie sunt alcătuite din trei ingrediente cheie: praf de copt, acid citric şi amidon de porumb. De cele mai multe ori, bombele de baie conţin parfumuri şi coloranţi, iar câteodată conţin şi sare epsom, potrivit Live Science

Efervescenţa lor vine de la reacţiile chimice ale prafului de copt şi acidului citric la contactul cu apa. Praful de copt, adică celebrul bicarbonat de sodiu, are formula chimică NaHCO3. Se dizolvă rapid în apă, iar sodiul cu sarcină pozitivă (Na+) se desprinde de bicarbonatul cu sarcină negativă (HCO3-).

De asemenea, şi acidul citric se dizolvă, iar un singur ion de hidrogen (H+) se separă de restul moleculei. Apoi, acest hidrogen şi bicarbonatul cu sarcină negativă se amestecă, ducând la o serie rapidă de reacţii. Unul dintre produsele acestora este dioxidul de carbon (CO2). Pentru că acesta este un gaz, formează mici bule în apa din cadă.

Dacă bomba este parfumată, mirosurile sunt eliberate în aer cu ajutporul bulelor de CO2. Sodiul de la praful de copt şi restul molecule de acid citric rămân în apă.

Amidonul de porumb are rolul de a încetini reacţia, deci rata de dizolvare a celorlalte două substanţe. Astfel, procesul durează 3-4 minute şi nu doar câteva secunde cât ar dura în mod normal.

De asemenea, cercetătoarea Frankie Wood-Black de la Northern Oklahoma College precizează că fabricarea bombelor de baie este uşoară. Se folosesc o cană de praf de copt, o jumătate de cană de acid citric şi o jumătate de amidon de porumb. După amestecarea celor trei într-un castron, se adaugă o linguriţă de apă, suficientă pentru a umezi amestecul de ingrediente astfel că pudra să se cimenteze. Apoi modelează amestecul şi îl lasă să se usuce peste noapte. 

Se poate şi mai simplu: amestecarea celor trei substanţe şi aruncarea lor în apa din cadă. Se pot folosi coloranţi alimentari şi parfumuri pentru a adăuga o nuanţă şi aromă compoziţiei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Sfaturile de bază pentru îngrijirea părului

Cum să ne îngrijim tenul în funcţie de vârstă

La ce remedii naturale se poate apela pentru ameliorarea ochilor obosiţi şi roşii

Cum pot fi combătute şi cât de indicate sunt leacurile băbeşti în cazul punctelor negre?

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase