Home » D:News » O reacţie neobişnuită la medicamente a făcut ca pielea unei femei să capete o culoare albastră, iar sângele să devină ciocolatiu

O reacţie neobişnuită la medicamente a făcut ca pielea unei femei să capete o culoare albastră, iar sângele să devină ciocolatiu

O reacţie neobişnuită la medicamente a făcut ca pielea unei femei să capete o culoare albastră, iar sângele să devină ciocolatiu
Publicat: 24.09.2019
O femeie de 25 din ani din SUA a suferit o reacţie neobişnuită la medicamentele pe care le-a luat pentru a-şi trata durerea de dinţi.

Într-un articol din New England Journal of Medicine, medicii Otis Warren şi Benjamin Blackwood au descris cazul unei femei din Rhode Island, Statele Unite ale Americii, care a prezentat o reacţie extrem de rară la o substanţă din medicamentele pe care le lua pentru a-şi calma durerea de dinţi. Mai exact, unghiile şi pielea acesteia aveau o culoare albăstruie, pe care medicii au pus-o pe baza lipsei de oxigen din ţesuturi, notează Science Alert.

Conform medicilor care s-au ocupat de cazul acestei femei, simptomele acesteia indicau methemoglobinemia, o boală caracterizată de către o creştere anormală de methemoglobină, o moleculă care nu transportă oxigenul. În acest caz, transformările hemoglobinei au fost cauzate de către benzocaina din medicamentele pe care femeia le lua pentru durerea de dinţi.

În general, benzocaina este folosită pentru anestezii şi, din 1971, aceasta a fost responsabilă pentru mai bine de 400 de cazuri de methemoglobinemie în Statele Unite ale Americii, conforma FDA.

Dr. Warren a explicat în articol faptul că sângele femeii căpătase o culoare „maro-ciocolatie” în locul unei culori „roşii ”, pe care ar fi trebuit să o prezinte în mod normal. Analizele de laborator au confirmat faptul că din cauza benzocainei 44% din hemoglobina din sângele pacientei a fost afectată de către methemoglobinemie. Dr. Warren a explicat faptul că un nivel mai mare de 50% conduce la insuficienţă cardiacă, comă sau chiar deces.

În anul 2018, FDA, agenţia americană care supervizează şi reglementează alimentele şi medicamentele, a dat un comunicat în care avertizează asupra pericolelor pe care benzocaina şi methemoglobinemia le ridică. Oficialii au subliniat faptul că medicamentele orale care conţin benzocaină nu ar trebui administrate copiilor cu o vârstă mai mică de doi ani, aceştia fiind predispuşi către methemoglobinemie.

Citeşte şi:

Cum ne-ar putea ajuta sfecla să depăşim deficitul de sânge pentru transfuzii?

Cel mai vechi sânge din lume aparţine lui Oetzi

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase