Home » D:News » Adevărul despre cât de des ar trebui să ne spălăm hainele

Adevărul despre cât de des ar trebui să ne spălăm hainele

Adevărul despre cât de des ar trebui să ne spălăm hainele
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.04.2023

Dermatologii și experții în curățenie explică ce haine trebuie curățate frecvent și de ce este bine să folosim mai rar mașina de spălat.

Mulți dintre noi aruncă direct în coșul de rufe hainele pe care le-au purtat în aceeași zi, dar specialiștii atrag atenția că nu ar fi rău să revenim asupra acestui obicei.

„Nu există reguli stricte atunci când vine vorba despre cât de des ne spălăm hainele sau cât de mult purtăm un articol de îmbrăcăminte. De fapt, este vorba despre o alegere personală. Totuși, suspectez că mulți oameni își spală hainele – sau măcar le curăță – mai des decât ar trebui”, a explicat Carolyn forte, director executiv al unui centru de îngrijiri pentru bătrâni.

Dezavantajele spălărilor frecvente

Ipoteza ridicată în această chestiune se referă la faptul că spălările frecvente nu doar că deteriorează țesăturile, ci au și un impact semnificativ asupra mediului înconjurător, notează huffpost.com.

O gospodărie din Statele Unite ale Americii umple mașina de spălat de aproximativ 300 de ori pe an, iar o singură sesiune poate folosi între 26 și 94 de litri de apă (în funcție de modelul de mașină – cele vechi folosesc și mai multă apă).

Totodată, apa fierbinte presupune și o creștere a energiei utilizate, iar folosirea uscătorului necesită și mai multe resurse.

Ce riscăm dacă nu spălăm atât de des hainele?

La polul opus, nici nu este recomandat să existe prea multe zile între spălări, pentru că se poate ajunge la posibile probleme ale pielii, dar și la mirosuri neplăcute.

„Transpirația, uleiurile, pielea moartă și microorganisme precum bacterii sau fungi pot fi transferați cu ușurință pe haine. Cu cât reziduurile rămân mai mult pe țesătură, cu atât microorganismele au timp mai mult să se dezvolte și să se multiplice. Iar aceste microorganisme pot să crească pe haine și să fie transferate înapoi pe pielea noastră atunci când le purtăm din nou”, a spus dermatologul Joshua Zeichner, de la Spitalul Mount Sinai din New York.

De exemplu, repurtarea șosetelor transpirate pot cauza afecțiunea numită piciorul atletului.

Medicii recomandă o regulă: cu cât obiectul vestimentar este mai aproape de piele, cu atât trebuie spălat mai des. Aici sunt incluse lenjeria intimă, șosete, tricouri și haine de lucru. La polul opus, pantalonii, puloverele, bluzele, sutienele și pijamalele pot fi purtate de câteva ori, înainte de a merge în mașina de spălat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce purtăm haine negre la înmormântări?

Oamenii purtau haine de piele în urmă cu 39.000 de ani

Cele mai vechi dovezi care arată că oamenii confecționau haine și acum 120.000 de ani

Când au purtat oamenii haine pentru prima dată?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase