Home » Istorie » Oamenii de ştiinţă italieni au confirmat că pumnalul descoperit printre bandajele cu care a fost înfăşurat trupul lui Tutankhamon a fost confecţionat dintr-un material ,,provenit din cer” – FOTO

Oamenii de ştiinţă italieni au confirmat că pumnalul descoperit printre bandajele cu care a fost înfăşurat trupul lui Tutankhamon a fost confecţionat dintr-un material ,,provenit din cer” – FOTO

Publicat: 02.06.2016
Vechii egipteni ştiau încă de acum 3200 de ani că materialul era de provenienţă extraterestră.
Un nou studiu a confirmat faptul că un pumnal găsit printre bandajele cu care a fost înfăşurat trupul faraonului egiptean Tutankhamon a fost realizat din fier provenit dintr-un meteorit.
 
Daniela Comelli, profesor de ştiinţa materialelor la Universitatea Politehnică din Milano, Italia, a analizat împreună cu colegii săi lama armei şi arătat că aceasta conţine 10% nichel şi 0,6% cobalt. Investigaţia a fost realizată folosind fluorescenţa de raze X,  o tehnică prin intermediul căreia sunt identificate elemente chimice în funcţie de caracteristicile cromatice ale razelor X pe care ele le emit atunci când sunt bombardate cu raze X de energie mai mare. Specialiştii italieni au comparat apoi compoziţia chimică a lamei pumnalului cu cea a 11 meteoriţi metalici şi au constatat că acestea sunt foarte asemănătoare .
 
Pumnalul a fost găsit de arheologul britanic Howard Carter în zona coapsei drepte a mumiei lui Tutankhamon, în 1925, la trei ani după ce savantul a descoperit mormântul celebrului faraon. Arma este compusă dintr-un mâner de aur cu buton din cristal şi o lamă din fier protejată cu o teacă din aur decorată cu capul unui şacal şi cu modelele unor crini şi ale unor pene. 
 
 
Pumnalul descoperit alături de mumia faraonului (Foto:cbc.ca/Daniela Comelli/Politecnico di Milano)
 
Pumnalul datează din secolul al XIV-lea î.Hr. şi este unul dintre foarte puţinele artefacte realizate din fier găsite vreodată în cultura egipteană veche. Se presupune că membrii acesteia au început să cunoască metalurgia de-abia în secolul al VIII-lea î.Hr., cu mult după apariţia acestei îndeletniciri în zonele învecinate.  
 
Oamenii de ştiinţă spun că primele obiecte din fier apărute în spaţiul egiptean au fost realizate din fier meteoric, considerat a fi mult mai valoros decât aurul. 
 
Se presupunea până acum că pumnalul celebrului faraon egiptean a fost realizat din acel tip de fier, însă nimeni a reuşit să demonstreze această ipoteză. ,,În acest context, calitatea manufacturieră a lamei pumnalului lui Tutankhamon este dovada clară a unei încercări reuşite de prelucrare a fierului în secolul al XIV-lea î.Hr.”, a declarat Daniela Comelli pentru televiziunea canadiană CBC News. 
 
Cu ocazia realizării acestui studiu, oamenii de ştiinţă italieni au aflat, de asemenea, noi informaţii referitoare la modul în care egiptenii descriau prelucrarea fierului în urmă cu peste 3200 de ani şi anume prin intermediul termenului de ,,fier provenit din cer”. ,,Folosirea acestui termen în limbajul uzual indică faptul că egiptenii ştiau încă din secolul al XIII-lea î.Hr. că acest material era de provenienţă extraterestră”, au afirmat specialiştii. 
 
Sursa: cbc.ca
 
 
                                             A fost descoperit cel mai mare mormânt antic din Egipt
 
                                             Inscripţii misterioase dezvăluie un Egipt Întunecat
 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase