Oamenii de ştiinţă italieni au confirmat că pumnalul descoperit printre bandajele cu care a fost înfăşurat trupul lui Tutankhamon a fost confecţionat dintr-un material ,,provenit din cer" - FOTO
Vechii egipteni ştiau încă de acum 3200 de ani că materialul era de provenienţă extraterestră.
Un nou studiu a confirmat faptul că un pumnal găsit printre bandajele cu care a fost înfăşurat trupul faraonului egiptean Tutankhamon a fost realizat din fier provenit dintr-un meteorit.
Daniela Comelli, profesor de ştiinţa materialelor la Universitatea Politehnică din Milano, Italia, a analizat împreună cu colegii săi lama armei şi arătat că aceasta conţine 10% nichel şi 0,6% cobalt. Investigaţia a fost realizată folosind fluorescenţa de raze X, o tehnică prin intermediul căreia sunt identificate elemente chimice în funcţie de caracteristicile cromatice ale razelor X pe care ele le emit atunci când sunt bombardate cu raze X de energie mai mare. Specialiştii italieni au comparat apoi compoziţia chimică a lamei pumnalului cu cea a 11 meteoriţi metalici şi au constatat că acestea sunt foarte asemănătoare .
Pumnalul a fost găsit de arheologul britanic Howard Carter în zona coapsei drepte a mumiei lui Tutankhamon, în 1925, la trei ani după ce savantul a descoperit mormântul celebrului faraon. Arma este compusă dintr-un mâner de aur cu buton din cristal şi o lamă din fier protejată cu o teacă din aur decorată cu capul unui şacal şi cu modelele unor crini şi ale unor pene.
Pumnalul descoperit alături de mumia faraonului (Foto:cbc.ca/Daniela Comelli/Politecnico di Milano)
Pumnalul datează din secolul al XIV-lea î.Hr. şi este unul dintre foarte puţinele artefacte realizate din fier găsite vreodată în cultura egipteană veche. Se presupune că membrii acesteia au început să cunoască metalurgia de-abia în secolul al VIII-lea î.Hr., cu mult după apariţia acestei îndeletniciri în zonele învecinate.
Oamenii de ştiinţă spun că primele obiecte din fier apărute în spaţiul egiptean au fost realizate din fier meteoric, considerat a fi mult mai valoros decât aurul.
Se presupunea până acum că pumnalul celebrului faraon egiptean a fost realizat din acel tip de fier, însă nimeni a reuşit să demonstreze această ipoteză. ,,În acest context, calitatea manufacturieră a lamei pumnalului lui Tutankhamon este dovada clară a unei încercări reuşite de prelucrare a fierului în secolul al XIV-lea î.Hr.", a declarat Daniela Comelli pentru televiziunea canadiană CBC News.
Cu ocazia realizării acestui studiu, oamenii de ştiinţă italieni au aflat, de asemenea, noi informaţii referitoare la modul în care egiptenii descriau prelucrarea fierului în urmă cu peste 3200 de ani şi anume prin intermediul termenului de ,,fier provenit din cer". ,,Folosirea acestui termen în limbajul uzual indică faptul că egiptenii ştiau încă din secolul al XIII-lea î.Hr. că acest material era de provenienţă extraterestră", au afirmat specialiştii.
Fiica unui prinţ şi mama a doi dintre cei mai puternici dintre guvernatorii Regatului Mijlociu al Egiptului, o aristocrată cunoscută sub numele de Lady Sattjeni, a fost descoperită la 3.800 de ani după moartea ei, într-un mormânt antic din sud-estul Egiptului.
Piramidele din Egipt au fost construite de personajul biblic Iosif pentru a stoca de cereale şi nu - aşa cum susţin arheologii - pentru a servi ca loc de înmormântare faraonilor, a susţinut un candidat pentru nominalizarea partidului Republican la prezidenţialele din SUA, Ben Carson, citat de AFP.
Un mormânt străvechi care aparţine lui Amenhotep, păzitorul templului dedicat zeului egiptean Amun, a fost descoperit în partea sudică a complexului Luxor, a anunţat marţi Ministerul Antichităţilor din Egipt, citat de Reuters.
Arheologii cehi au descoperit în Egipt mormântul unei regine până acum necunoscută, "Khant Kaous III", soţia unui faraon din cea de-a V-a dinastie, care a domnit în urmă cu 4.500 de ani, a anunţat, duminică, Ministerul Antichităţilor din această ţară, citat de AFP.
2019 a fost anul în care o serie de specii considerate anterior dispărute au fost revăzute. Acest lucru reprezintă o mică bucurie, în contextul în care aproximativ un milion de specii de animale şi plante au fost catalogate în pericol de extincţie de către specialiştii de la Organizaţia Naţiunilor Unite, iar cauzele principale pentru această situaţie sunt reprezentate de reducerea habitatelor şi a ecosistemelor pe fondul vânătorii excesive, extinderii terenurilor agricole, care…
O serie de curenţi de meteori, printre care Perseidele, Luna albastră, patru Super Luni şi câteva planete „în opoziţie”, ceea ce le va face vizibile de pe Terra, se numără printre cele mai spectaculoase fenomene astronomice ale anului 2020. Cel mai mare eveniment al anului va avea loc chiar la finalul lui 2020: marea conjuncţie a lui Jupiter şi Saturn.
Fragmente ale unei noi specii de reptilă zburătoare, un pterozaur care a trăit în Cretaciul superior continental în zona de astăzi a Transilvaniei, au fost descoperite de o echipă de cercetători români şi americani.
Încoronarea lui Napoleon Bonaparte ca împărat al francezilor, la vârsta de 35 de ani, evenimentele din 1989 care au dus la căderea regimului comunist în România, destrămarea URSS şi moartea regelui Mihai I al României au fost câteva dintre evenimentele istorice importante care au avut loc în luna decembrie.
Având o mare diversitate a reliefului, România este locul în care pot fi vizitate o multitudine de obiective turistice, pline de istorie şi legende, dincolo de frumuseţea peisajului pe care îl oferă.
Multitudinea de informaţii la care suntem expuşi zilnic, la care se adaugă folosirea intensivă a diferitelor dispozitive tehnologice, precum smartphone-urile, au ca efect advers şi scăderea atenţiei şi a capacităţii de concentrare a oamenilor. Foarte mulţi indivizi se confruntă cu această situaţie, iar o serie de studii ştiinţifice au demonstrat că adulţii sănătoşi nu sunt capabili să se concentreze pe o sarcină mai mult de 20 de minute.