Prima pagină Istorie

Reptilele înaripate cucereau cerul înainte să apară dinozaurii

Oana Bujor 08.15.2018 | ● Vizualizări: 487

Paleontologii au descoperit o nouă specie de pterosaur. Are o vechime de 210 milioane de ani şi îşi precedând rudele cu 65 de milioane de ani.

Denumit Caelestiventus hanseni, oasele delicate ale speciei au fost conservate într-o oază din deşert. Conform BBC, descoperirea sugerează că aceste animale s-au răspândit în lume înainte ca dinozaurii să evolueze. 

Pterosaurii sunt cele mai vechi vertebrate zburătoare, primele care au decis să părăsească solul. Din cauza evoluţiei sale, rămăşiţele pterosaurilor sunt deseori sfărâmate. „Majoritatea sunt deformate”, a declarat Brook Britt din cadrul Universităţii Brigham Young. 

Descoperirea unui craniu conservat perfect reprezintă pentru specialişti o oportunitate rară. „Oasele sunt extrem de delicate, nu poţi să le iei pur şi simplu din sol, s-ar dezintegra”, a declarat Britt. În acest caz,cercetătorii au utilizat tomografii computerizate pentru a realiza un profil digital al craniului şi un model 3D detaliat. Acestea au dezvăluit un set complex de dinţi, inclusiv colţi ascuţiţi. Descoperirea este remarcabilă deoarece există foarte puţine exemplare de pterosaur din perioada Triasicului. Fosila provine dintr-o carieră din deşertul din Utah. Specimenul nu ajunsese la maturitate în momentul morţii, însă, chiar şi aşa, deschidere aripilor era de 1,5 metri. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarle articole:

 
 
 
 
Tag-uri: pterosaur | zbor | dinozauri | triasic |