Home » Istorie » Pietrele în formă de cap de şarpe, vechi de 10.000 de ani, scot la iveală că oamenii preistorici efectuau ceremonii religioase complexe

Pietrele în formă de cap de şarpe, vechi de 10.000 de ani, scot la iveală că oamenii preistorici efectuau ceremonii religioase complexe

Publicat: 15.12.2018
Arheologii au descoperit că două roci din Ucraina de astăzi au fost sculptate de artiştii Epocii Pietrei pentru a ilustra capete de şarpe. Scopul acestora putea fi ritualic.

Nu este clar de ce oamenii preistorici au creat aceste obiecte, dar cercetătorii sugerează că „aceste sculpturi ar fi putut avea un scop ritualic”, conform precizărilor cercetătoarei Nadiia Kotova, conducătoarea studiului de la Institutul de Arheologie al Academiei Naţionale de Ştiinţe din Ucraina. „Erau probabil utilizate în timpul ceremoniilor”, a adăugat aceasta.

Kotova şi echipa sa au descoperit pietrele în 2016, în timpul excavărilor la Kamyana Mohyla I, un sit din localitatea Terpinnea din sud-estul Ucrainei. Ambele pietre, deşi de vârste diferite, au fost găsite lângă oase şi obiecte din silex din aceeaşi perioadă, anume Mezolitic. Existau multe gresii în sit, dar „acestea două aveau forme bizare, astfel că am decis să le analizăm mai în detaliu”, a declarat Kotova pentru Live Science.

Cea veche a fost găsită lângă un loc în care a fost făcut un foc. Folosind materia organică de la locul focului, cercetătorii au putut data cu carbon capul de şarpe din gresie galbenă între anii 8.300 şi 7.500 î.e.n.

Credit: Kotova N., et al., Antiquity 2018

Artefactul este mic, măsurând doar 13X6,8 centimetri şi cântărind 1.215 grame. Are o formă triunghiulară cu un fund plat. „Doi ochi în formă de romb au fost realizaţi în suprafaţă alături de două proeminenţe. O linie largă şi lungă reprezintă gura”, au scris savanţii în studiu. 

Piatra „mai tânără” a fost găsită şi ea într-un asemenea loc care a ars. A fost datată în anul 7.400 î.e.n., măsoară 8,5X5,8 centimetri şi cântăreşte doar 428 grame, însemnând că poate fi ţinută în palmă.

„Piatra mai mică are o formă plată şi rotundă şi un gât. Există două urme adânci, probabil ochii creaturii. Există şi un fel de nas”, a adăugat Kotova.

Acestea reprezintă singurele pietre care ilustrează un şarpe descoperite la Kamyana Mohyla I. Totuşi, savanţii au găsit în regiune o sculptură care seamănă cu un peşte.

Arheologii nu cunosc multe despre oamenii care au realizat aceste sculpturi, cu excepţia faptului că trăiau în regiunea nord-vestică a Mării Azov. „Realizau unelte din piatră, silex şi oase şi vânau cu săgeţi cu vârf din silex. Era o societate de vânători-culegători. Din păcate, nu ştim prea multe despre tradiţiile culturale”, a adăugat cercetătoarea.

Studiul a fost publicat online pe 12 decembrie în jurnalul Antiquity.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Bijuteriile din Epoca de Piatră, vechi de peste 100.000 de ani, fascinează şi astăzi

O primată a intrat în Epoca de Piatră. A învăţat să utilizeze unelte speciale pentru a ajunge la hrană – VIDEO

Un joc din Epoca Bronzului, precursorul tablelor, a fost găsit cioplit într-o piatră în Azerbaidjan

Arheologii suedezi au realizat o descoperire stranie: craniile zdrobite înfipte în ţepuşe prezintă un mister (probabil) imposibil de rezolvat

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase