Home » Istorie » Misterul naufragiului submarinului USS Scorpion în Războiul Rece. Răzbunarea sovieticilor sau muşamalizarea americanilor?

Misterul naufragiului submarinului USS Scorpion în Războiul Rece. Răzbunarea sovieticilor sau muşamalizarea americanilor?

Publicat: 02.05.2019
Unii au speculat că submarinul sovietic K-129 a fost scufundat de un submarin american, iar scufundarea lui Scorpion a fost făcută ca răspuns la aceasta. Alţii susţin că nava americană avea unele defecţiuni, care din motive de cost şi de timp, nu au fost rezolvate. Deşi există o sumedenie de teorii, dovezile pentru acestea lipsesc, scufundarea submarinului rămânând un mister şi astăzi, după mai bine de 50 de ani de la eveniment.

Pe 21 mai 1968, staţia de comunicare navală a americanilor din Grecia a primit un mesaj de la USS Scorpion, un submarin nuclear din clasa Skipjack, care avea la bord două torpile nucleare şi care în acel moment se îndrepta spre casă după o misiune de rutină în Marea Mediterană, scrie War History Online.

Operatorul radio din submarin a informat staţia că submarinul se îndrepta spre casă şi că se aştepta să ajungă la baza navală Norfolk la ora 13:00 pe 27 mai. Acesta a fost ultimul mesaj trimis de Scorpion.

Locul în care s-a scufundat Scorpion. Credit: Wikimedia Commons

După şapte zile, când Scorpion nu a ajuns la Norfolk, Marina a declarat submarinul nuclear pierdut şi probabil distrus. Epava lui Scorpion a fost descoperită în octombrie acel an, alături de cadavrele celor 99 de membri ai echipajului. Nici până astăzi nu se ştie ce a dus la scufundarea submarinului.

Scorpion (sau SSN-589) a fost unul din mai multe submarine nucleare din clasa Skipjack ce au intrat în srviciu în intervalul 1958-1961. Timp de mai mult de un deceniu, acestea erau cele mai rapide submarine ale marinei americane, iar în afară de viteză şi manevrabilitate, erau bine înarmate, cu şase tuburi de torpile de 21 de inci (aproximativ 54 de centimetri).

Credit: Wikimedia Commons

Scorpion a fost în serviciu timp de opt ani înainte de scufundarea misterioasă. Misiunile sale au fost de spionaj în mările sovietice unde ar fi filmat şi o lansare a unei rachete prin periscopul său.

În 1967, trebuia să aibă loc o întrerupere majoră a activităţii pe Scorpion, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Au fost realizate doar reparaţii de urgenţă, ceea ce a dus la formarea unei dintre teoriile importante cu privire la naufragiu: din cauza defectelor structurale majore care au apărut în submarin care au fost ignorate din cauza bugetului şi a timpului limitat.

Susţinătorii acestei teorii sugerează că oficialii ştiau că un accident este foarte posibil, dar au ales să ignore acest lucru pentru a economisi bani. Mai mult, aceştia spun că autorităţile cunosc motivul, dar îl ascund pentru a evita responsabilitatea.

O altă teorie, care la fel, nu are bază, este că sovieticii au scufundat submarinul, iar incidentul a fost ascuns sub preş. Un argument al susţinătorilor teoriei este acela că înainte cu doar două luni de naufragiul lui Scorpion, submarinul sovietic K-129 a avut aceeaşi soartă misterioasă. La fel ca în cazul Scorpion, nimeni nu a supravieţui naufragiului.

Unii au speculat că submarinul sovietic a fost scufundat de un submarin american, iar naufragiul acestuia din urmă a fost ca răspuns. Un alt argument ar fi că înainte cu câteva zile de naufragiu, submarinul a deviat de la curs pentru a spiona navele din regiune. Totuşi, există puţine dovezi concrete  că cele două evenimente au avut legătură sau că au fost scufundate de focul inamic.

Una dintre cele mai plauzibile teorii este aceea că Scorpion s-a scufundat din cauza exploziei unei baterii. O examinare a detritusului din jurul epavei de pe fundul oceanic a scos la iveală ceea ce pare a fi rămăşiţe împrăştiate ale unei baterii. 

Dacă bateria principală a submarinului ar fi explodat din cauza unei defecţiuni interne, explozia ar fi fost suficient de puternică pentru a avaria suficient de mult submarinul încât să ducă la naufragiul său. În ciuda faptului că această teorie este plauzibilă, nu există dovezi concludente că o explozie de baterie a dus la accident.

O altă teorie care are legătură cu o explozie internă este aceea că o torpilă s-a autoaprins şi a explodat, ceea ce ar fi dus cu siguranţă la scufundarea submarinului. Din nou, examinările epavei nu au oferit dovezi clare că acest lucru s-a întâmplat.

O parte din epava submarinului. Credit: Wikimedia Commons

Încă o teorie similară, care are legătură cu o defecţiune, este aceea că unitatea de aruncare a deşeurilor nu a funcţionat corespunzător, dar din nou, nu există dovezi concrete în acest sens.

Deşi toţi cei 99 de membri ai echipajului care se aflau la bord au murit, doi membri au supravieţuit pentru că au fost transferaţi de la submarin cu câteva zile înainte de scufundare. Pe 16 mai, electricianul Joseph Underwood a fost transferat de la Scorpion din motive de sănătate, în timp ce tehnicianul Bill Elrod a primit învoire din motive familiale.

Atunci când au fost chemaţi să depună mărturie cu privire la starea în care se afla submarinul când au plecat, ambii au spus că Scorpion funcţiona bine, în afară de unele probleme hidraulice minore. Declaraţiile lor nu au făcut decât să adâncească şi mai mult misterul, iar cauza pierderii navei a rămas până astăzi necunoscută.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un submarin nuclear rusesc a primit o vizită neaşteptată după ce a spart gheaţa de la Cercul Polar

Spionarea cu submarine şi Operaţiunea Ivy Bells din Războiul Rece. Tehnologia subacvatică de extragere a informaţiilor, secretă şi astăzi

După peste 100 de ani de stat pe fundul oceanului, epava primului submarin al Australiei a fost găsită. A fost cimitir pentru 35 de oameni

K-19, unul dintre cele mai ”ghinioniste” submarine din istorie. Ar fi putut provoca cel de-Al Treilea Război Mondial

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase