Home » Istorie » Zaruri antice de pe vremea romanilor au fost descoperite într-un vechi crematoriu din Norvegia

Zaruri antice de pe vremea romanilor au fost descoperite într-un vechi crematoriu din Norvegia

Zaruri antice de pe vremea romanilor au fost descoperite într-un vechi crematoriu din Norvegia
Sursa foto: University Museum of Bergen
Publicat: 18.06.2020

Pe o stâncă deasupra unei strâmtori înguste din vestul Norvegiei, arheologii au descoperit piese rare de joc, inclusiv zaruri bizare și alungite în interiorul unui tumul care datează din epoca romană a fierului.

Tumulii sau gorganele sunt movile de pământ sau piatră, de formă conică sau piramidală, ridicate deasupra unui mormânt în scop protector. Astfel de structuri sunt întâlnite des la multe culturi antice din întreaga lume.

Piesele de joc, cu însemne care reprezintă diferite numere și 18 piese circulare, ar fi fost făcute din materiale rare precum coarne de cerb.

Arheologii au descoperit zaruri antice de pe vremea romanilor

Cel mai probabil, piesele erau folosite la un joc de table inspirat de jocul romanilor numit „Ludus latrunculorum”, precursorul faimosului joc al vikingilor „Hnefatafl”, jucat sute de ani mai târziu, potrivit arheologilor. Aceste jocuri reprezintă un „simbol al poziției în societate”. De asemenea, „arată abilități de bază precum gândirea strategică”, explică Morten Ramstad, cercetător la University Museum of Bergen.

Jocurile din Scandinavia antică erau jucate doar de elite, așa că aceste piese de joc și mormântul în care au fost găsite cel mai probabil aparțineau unei persoane puternice, mai adaugă Ramstad. Însă descoperirea acestui tumul nu a fost în totalitate o surpriză.

Piesele de joc au fost descoperite într-un vechi crematoriu din Norvegia

„Am știut imediat că am dat peste rămășițele unui crematoriu. Nu am făcut o analiză încă, dar nu credem că vom găsi fragmente de craniu sau pelvis”, continuă cercetătorul. Deși mormântul aparținea unei persoane din elită, arheologii nu au găsit alte însemne ale statului său precum inele de aur sau cazane din bronz, notează Live Science.

Totuși, cercetătorii au descoperit sticlă, un alt simbol al elitelor, precum și trei vase din ceramică. Cu toate acestea, piesele „rare” de joc găsite în interior au fost cele mai importante descoperiri ale acestor excavări. Zaruri similare au fost descoperite și la alte situri din Norvegia și Danemarca.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Arheologii au găsit rămășițele celui mai vechi teatru al Londrei

Arheologii au descoperit un ”atelier” de mumificare

Prima excavare a unei nave funerare a vikingilor din ultimul secol va avea loc în Norvegia

Restaurarea sitului arheologic Pompeii a dus la descoperirea unor noi comori

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase