Home » Istorie » Un arheolog susține că o locuință din cripta unei biserici din Nazaret ar putea fi casa părintească a lui Iisus

Un arheolog susține că o locuință din cripta unei biserici din Nazaret ar putea fi casa părintească a lui Iisus

Publicat: 28.11.2020
Sursa foto: K.R.DARK

O locuință excavată în Nazaret, Israel, ar putea fi chiar casa părintească a lui Iisus, potrivit spuselor unui arheolog.

Profesorul Ken R. Dark, de la Universitatea din Reading, a studiat timp de 14 ani rămășițele adăpostului din secolul I, aflat sub o mânăstire din zilele noastre.

Dark a spus că ruinele au fost considerate casa lui Iisus, Maria și Iosif pentru prima oară în secolul al XIX-lea. Cu toate acestea, ideea a fost respinsă de arheologi în anii 1930. Situl a rămas în mare parte uitat de atunci, însă profesorul Dark a lansat un proiect în 2006 pentru a investiga din nou ruinele.

„Nimeni nu a fost mai surprins ca mine”

„Nu m-am dus la Nazaret pentru a găsi casa lui Iisus. De fapt, studiam istoria orașului ca centru de pelerinaj al creștinătății bizantine. Nimeni nu a fost mai surprins ca mine”, a spus arheologul.

Arheologul a mai explicat că locuința antică se află sub o biserică din perioada bizantină, care la rândul său se află sub mânăstirea Surorilor Nazaretului.

Mai aproape de atât nu se poate

„Știm de la dovezi scrise că se credea în perioada bizantină că biserica a fost construită pe locul casei lui Iisus și locuința a fost păstrată în cripta sa. Este menționată de un pelerin în secolul al VII-lea”, a adăugat Dark, potrivit BBC.

Arheologul a mai spus că cercetările sale au dus la concluzia că locuința datează din secolul I și că structura a fost sculptată într-o colină stâncoasă. Totodată, oamenii care au construit casa aveau cunoștințe excelente despre sculptura în stâncă, astfel de cunoștințe fiind de obicei asociate cu ceea ce era numit un „tekton”, cuvântul antic pentru meșter, termen folosit pentru Iosif în Biblie.

Totodată, arheologul a mai spus că, deși acești factori nu dovedesc că aceasta era cu adevărat casa părintească a lui Iisus, „mai aproape de atât nu vom putea ajunge”.

Mai aproape de atât nu se poate

Vă mai recomandăm să citiți și:

Au găsit cercetătorii cuiele folosite la Răstignirea lui Iisus? Un studiu recent redeschide controversa

Statuile lui Iisus, motiv de controversă

Cercetătorii israelieni au crescut curmali din seminţe de pe vremea lui Iisus

Este adevărată povestea naşterii lui Iisus Hristos?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase