Home » Istorie » Excremente de lilieci vechi de 4.300 de ani dintr-o peșteră din Jamaica dezvăluie istoria Pământului

Excremente de lilieci vechi de 4.300 de ani dintr-o peșteră din Jamaica dezvăluie istoria Pământului

Excremente de lilieci vechi de 4.300 de ani dintr-o peșteră din Jamaica dezvăluie istoria Pământului
Credit foto: Chris Grooms/ American Geophysical Union
Publicat: 19.04.2021

Excremente de lilieci vechi de 4.300 de ani dintr-o peșteră din Jamaica s-au dovedit a fi foarte valoroase pentru oamenii de știință.

Aceștia au reușit să obțină detalii despre modul în care dieta liliecilor s-a schimbat și cum s-a transformat clima de-a lungul a mii de ani.

Cu o înălțime de 2 metri, grămăjoara de excremente (cunoscută drept guano) dezvăluie istoria prin straturi clare, la fel ca sedimentele dintr-un lac. După ce au analizat straturile, cercetătorii au reușit să descopere schimbările din dieta liliecilor care trăiesc în această peșteră de milioane de ani.

Astfel, schimbările din dietă au oferit indicii despre clima și mediul din urmă cu milioane de ani. Variațiile de temperatură și precipitațiile au afectat viața animalelor și tipurile de insecte și plante care erau consumate de lilieci.

„Prima oară când oamenii de știință au interpretat dieta liliecilor din trecut”

„Noi studiem arhive naturale și reconstruim istorii naturale, majoritatea cu ajutorul sedimentelor din lacuri. Din câte știm noi ,aceasta este prima oară când oamenii de știință au interpretat dieta liliecilor din trecut”, a spus Jules Blais, limnology la Universitatea din Ottawa, Canada.

Liliecii care trăiesc în zilele noastre în această peșteră au fost și ei analizați de cercetători. Peștera din Jamaica, denumită Home Away from Home, găzduiește momentan în jur de 5.000 de lilieci de la cinci specii diferite.

Semnături chimice ale activităților umane, descoperite în excrementele liliecilor

„Am dedus din rezultatele noastre că clima din trecut a avut un efect asupra liliecilor. Având în vedere schimbările climatice curente, noi ne așteptăm să vedem schimbări în modul în care liliecii interacționează cu mediul. Asta ar putea avea consecințe asupra ecosistemelor”, a explicat biologul Lauren Gallant, de la Universitatea din Ottawa, citată de Science Alert.

O altă descoperire interesantă a fost reprezentată de schimbările din compoziția de carbon din excremente. Asta coincide cel mai probabil cu sosirea trestiei de zahăr în Jamaica în secolul XV. De asemenea, au putut fi observate și alte semnături chimice ale activităților umane, precum teste nucleare și apariția benzinei cu plumb.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rămășițe dintr-o peșteră din Bulgaria dezvăluie surprize despre primii Homo sapiens din Europa

15 persoane au fost închise într-o peșteră întunecată și izolată pentru un experiment controversat de 40 de zile

Descoperiri uimitoare în „Peștera Ororilor”. Un pergament biblic, mumia unui copil și cel mai vechi coș din lume

O singură peșteră din Germania ar putea fi una dintre originile domesticirii lupilor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase