Home » Istorie » Închisoarea Doftana. „Bastilia României” din care nu ar fi reușit să evadeze nimeni

Închisoarea Doftana. „Bastilia României” din care nu ar fi reușit să evadeze nimeni

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.05.2021

Închisoarea Doftana, denumită și „Bastilia României”, este situată în localitatea Telega, din județul Prahova. Clădirea închisorii Doftana a început să fie folosită în 1895 și până în anii 1960, timp în care aici erau aduși deținuți politici alături de alți infractori.

Închisoarea Doftana era structurată prin sectoare luminoase și sectoare întunecoase. De asemenea, închisoarea beneficia de încălzire centrală și curent electric.

Deși a fost transformată în muzeu în perioada de glorie a comunismului din România, imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial, închisoarea Doftana a rămas un loc părăsit după 1990, din cauza lipsei de fonduri.

Secția în care niciun deținut de la Doftana nu dorea să ajungă

Clădirea închisorii Doftana a fost construită în formă de potcoavă, avea opt secții cu celule, trei fiind luminoase și alte cinci întunecate. Secțiile erau denumite de la A la H. Totodată, închisoarea Doftana avea spital, mai multe curți interioare, ateliere pentru croitorie și tâmplărie, beci și era bine păzită. Sunt multe voci care susțin că nimeni nu a reușit vreodată să evadeze din închisoarea Doftana, tocmai de aceea este cunoscută și drept „Bastilia României”.

Celulele din secțiile întunecate ale închisorii Doftona nu aveau geamuri, iar cele de pe holuri erau vopsite astfel încât lumina soarelui să nu pătrundă. Secția H era cea mai de temut și niciun deținut nu dorea să ajungă aici. Secția H de la închisoarea Doftana găzduia deținuții foarte periculoși și era folosită pentru aplicarea de pedepse.

Trei licitații fără succes pentru închisoarea Doftana

Printre deținuții care au călcat pragul închisorii Doftona se numără Gheorghe Gheorghiu-Dej, Emil Bodnăraș, Corneliu Zelea Codreanu și chiar Nicolae Ceaușescu, potrivit Wikipedia.

Închisoarea Doftana este un monument istoric din clasa A, având o suprafață de 8.000 de metri și evaluată la peste 1,2 milioane de euro. În 2011, închisoarea a fost trecută în domeniul prival al localității Telega. Însă, la toate cele trei licitații organizate ulterior nu s-a prezentat niciun doritor.

Momentan, accesul la închisoarea Doftana este interzis din cauza pericolului accidentării.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Experimentul Pitești, încercarea de dezumanizare și distrugere a personalității umane

CNSAS dezaprobă ”limbajul trivial şi ofensator” al cercetătorilor Demetriade şi Hodor pe tema ”Experimentului Piteşti”

Scandalul din CNSAS pe „Experimentul Piteşti” continuă. Conducerea, acuzată că a acţionat în nume propriu

Scandal pe ”Experimentul Piteşti”. Consiliul CNSAS: Declaraţiile lui Hodor şi Demetriade sunt o ofensă. ”Negarea crimelor comunismului în România constitue o crimă morală”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase