Home » Istorie » Care este cel mai vechi sit arheologic cunoscut din lume? Dilemele cercetătorilor

Care este cel mai vechi sit arheologic cunoscut din lume? Dilemele cercetătorilor

Publicat: 20.09.2021

Strămoșii noștri umani călătoreau pe Pământ cu 6 milioane de ani în urmă, dar care este cel mai vechi sit care conține dovezi arheologice ale existenței lor?

Se pare că există două locuri, unul în Kenya și celălalt în Etiopia, care ar putea fi considerate cele mai vechi situri arheologice din lume, potrivit mai multor cercetători cu experiență în arheologie și antropologie preistorică, citați de Live Science.

Primul sit, numit Lomekwi 3, conține oase de hominizi, precum și artefacte din piatră și este situat pe un deal mic din vestul Turkana, Kenya. Într-un studiu publicat în 2015 în revista Nature, cercetătorii au raportat că au estimat vârsta sitului la aproximativ 3,3 milioane de ani.

Descoperirile „marchează un nou început al evidenței arheologice cunoscute”, a scris o echipă de oameni de știință în articolul din revistă. Instrumentele au fost create probabil de Australopitecus afarensis, un hominin (strămoșii umani și rudele lor) care a prosperat în regiune la acea vreme.

Situl este situat într-o zonă împădurită, pe un deal mic, nu departe de Lacul Turkana. Este posibil ca Australopitecus afarensis să fi folosit artefacte din piatră pentru a sparge nucile, însă numărul  persoanelor care au locuit pe site nu este clar.

Lomekwi 3 este cel mai vechi sit din lume?

„Lomekwi 3 este cel mai vechi sit arheologic cunoscut din lume”, a declarat Jason Live, director adjunct al Turkana Basin și coautor al lucrării.

Și Jeremy DeSilva, profesor asociat de antropologie la Dartmouth College, a fost de acord că Lomekwi 3 este cel mai vechi sit arheologic cunoscut.

Dar o serie de lucrări recente „pun sub semnul întrebării starea artefactelor din Lomekwi 3, susținând că unele dintre acestea nu au fost, de fapt, găsite într-un context în care vârsta artefactelor poate fi sigură”, a declarat David Braun, profesor de antropologie la Universitatea George Washington. Cu alte cuvinte, artefactele s-ar putea să nu dateze din aceeași perioadă cu sedimentul în care au fost găsite.

„Pentru mulți dintre noi, inclusiv pentru mine, dovezile fără echivoc pentru cele mai vechi evenimente arheologice sunt sub forma unor unelte de piatră vechi de 2,6 milioane de ani din Gona, care se află lângă râul Kada Gona din Afar, Etiopia”, a spus Sahle. Acesta precizează că are serioase îndoieli că rămășițele găsite în acel sit datează de 3,3 milioane de ani.

Uneltele de piatră de la Gona ar fi putut fi făcute de Australopithecus garhi, un strămoș uman care a trăit în Africa de Est acum aproximativ 2,5 milioane de ani. Fosilele speciei au fost găsite în apropierea uneltelor de piatră și este posibil să fi fost unul dintre primii strămoși umani care au făcut instrumente sofisticate din piatră.

Tim White, codirector al Human Evolution Research Center de la Universitate din California, Berkeley,  este de acord că Gona are cele mai bune dovezi care arată că este cel mai vechi sit arheologic.

Pe de altă parte, unii cercetători susțin ideea că situl Lomekwi este mai vechi decât Gona. Rick Potts, directorul Smithsonian’s Human Origins Program, este convins că Lomekwi 3 este cel mai vechi sit care are artefacte din piatră realizate de strămoșii umani. El susține că artefactele de piatră de la Lomekwi 3 par diferite de cele găsite la Gona. Chiar dacă artefactele Lomekwi 3 nu au fost folosite ca instrumente, chiar și așa pot fi considerate artefacte create de oameni.

Există un al treilea candidat?

Braun a spus că alegerea sa pentru cel mai vechi sit arheologic ar fi Ledi-Geraru din Afar (Etiopia), care datează de aproximativ 2,8 milioane de ani. La Ledi-Geraru, cercetătorii au găsit o mandibulă parțială de hominin cu dinți și au datat-o examinând vârsta sedimentului din jur, potrivit revistei.

Sahle și-a exprimat îndoielile cu privire la perioada de existență a acestui sit, spunând că  ar putea fi considerabil mai mică de 2,8 milioane de ani și că Gona este situl cu dovezi fără echivoc.

Indiferent care dintre aceste situri arheologice este cel mai vechi, înseamnă că piramidele de la Giza (aproximativ 4.500 de ani) și Stonehenge (aproximativ 5.000 de ani) sunt mai noi.

Citește și:

Mască din foiță de aur, printre cele peste 500 de artefacte descoperite la un sit arheologic din China

Scafandrii au găsit o ”mină de aur”: cea mai mare peşteră subacvatică. ”Este cel mai important sit arheologic subacvatic din lume”

O descoperire făcută într-un sit arheologic din Taiwan dovedeşte că dragostea maternă transcede moartea – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase