Home » Istorie » Oamenii consumau tutun în urmă cu cel puțin 12.000 de ani, mult mai devreme decât se știa

Oamenii consumau tutun în urmă cu cel puțin 12.000 de ani, mult mai devreme decât se știa

Oamenii consumau tutun în urmă cu cel puțin 12.000 de ani, mult mai devreme decât se știa
Credit foto: Unsplash / Dayou Lu
Publicat: 13.10.2021

Tutunul este consumat de un miliard de oameni din întreaga lume. Este un obicei care datează din Epoca de Piatră, arată noi cercetări.

Semințele carbonizate găsite într-o vatră veche folosită de vânătorii-culegători din statul Utah de astăzi sugerează că oamenii foloseau tutun în urmă cu mai bine de 12.000 de ani, cu 9.000 de ani mai devreme decât s-a spus și cu mult înainte ca agricultura să prindă rădăcini în America.

„Este posibil ca tutunul să aibă un impact mai mare asupra modelelor globale din istorie decât orice altă substanță psihoactivă”, se menționează în studiul citat de CNN.

Vatra din situl Wishbone, din deșertul Great Salt Lake din Utah, a fost descoperită în 2015, în timpul unui studiu arheologic de rutină, a spus Daron Duke, director și COO la Far Wetern Anthropological Research Group.

Duke și colegii săi au excavat situl, care era înconjurat de artefacte din piatră și oase. Botanistul echipei a observat semințele în laborator. Erau prea mici pentru a fi văzute cu ochiul liber, dar datele din trei mostre de carbon din vatră indicau că oamenii din Epoca de Piatră au aprins focul cu aproximativ 12.300 de ani în urmă.

În acea perioadă, deșertul ar fi fost o zonă umedă și o atracție mare pentru viața sălbatică și pentru acești coloniști timpurii. Vârfurile de suliță făcute din obsidian, găsite în vatră, sugerează că oamenii călătoreau pe distanțe mari și căutau vânat mare.

Nicotina provine din planta de tutun, care este originară din America și a fost folosită de indigeni pentru proprietățile sale psihoactive, cu mult înainte de sosirea coloniștilor europeni, care au dus planta în Europa.

Semințele de tutun

Echipa de cercetători a exclus posibilitatea ca semințele să fi ajuns în vatră din stomacul rațelor și al altor păsări de apă, ale căror oase au fost găsite la fața locului, sau ca urmare a utilizării plantei de tutun folosită pe post de combustibil.

Explicația este că plantele de tutun sunt toxice și nu sunt consumate de păsări sau animale, a precizat Duke. De asemenea, tutunul nu crește în zonele umede, așa că trebuie să fi fost aduse din altă parte. De asemenea, îi lipsește țesut lemnos pentru a se aprinde focul cu ele.

Semințele de tutun nu conțin nicotină, dar prezența lor sugerează că oamenii au folosit părțile plantei care au un efect de intoxicare, frunzele și tulpinile.

Autorii studiului au sugerat că tutunul a fost mestecat sau aspirat și oamenii au scuipat semințele în foc.

De asemenea, este posibil ca tutunul să fi fost fumat. Înainte de această descoperire, reziduurile de nicotină de pe țevile de fumat au sugerat că primii consumatori de tutun au trăit în America de Nord, în urmă cu aproximativ 3.000 de ani.

Rezultatele studiului arată că tutunul a fost folosit de oameni cu mii de ani înainte de a fi descoperit.

Citește și: 

O alternativă inovatoare la fumat a primit autorizația de comercializare ca produs din tutun cu risc modificat din partea FDA, pentru prima dată în istorie

Produsele din tutun încălzit, un nou pericol

Date obiective despre nicotină, țapul ispășitor al fumatului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase