Home » Istorie » ONU, instituția care are ca scop „salvarea generațiilor viitoare de flagelul războiului”

ONU, instituția care are ca scop „salvarea generațiilor viitoare de flagelul războiului”

ONU, instituția care are ca scop „salvarea generațiilor viitoare de flagelul războiului”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.10.2021

ONU, sau Organizația Națiunilor Unite, include aproape toate țările sau națiunile lumii. ONU cuprindea peste 190 de membri până la începutul secolului XXI, iar principalul obiectiv al organizației este pacea mondială. Națiunile Unite mai au ca scop și reducerea sărăciei și suferinței și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru oameni.

ONU încearcă să găsească soluții pașnice la neînțelegerile care apar între țări. Dacă un conflict izbucnește, Națiunile Unite trimit uneori forțe militare pentru a încerca să îl oprească. După izbucnirea unui război, ONU susține financiar țările care au nevoie. De asemenea, Națiunile Unite susțin financiar țările sărace pentru a le ajuta să-și dezvolte economiile.

ONU ajută refugiații și încearcă să protejeze drepturile omului. Declarația Universală a Drepturilor Omului, scrisă în 1948, a fost adoptată în timpul celei de-a treia sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite și descrie acele drepturi. Națiunile Unite încearcă, de asemenea, să se asigure că toți oamenii sunt tratați la fel indiferent de etnie, sex sau religie.

Organizația înlocuită de ONU după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial

ONU are șase componente principale. Acestea sunt Adunarea Generală, Consiliul de Securitate, Curtea Internațională de Justiție, Secretariatul, Consiliul Social și Economic și Consiliul de Tutelă. Cel din urmă și-a încheiat activitatea în 1994.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite discută numeroase probleme care afectează țările membre. Fiecare membru dispune de un singur vot, iar pentru a decide asupra întrebărilor importante cel puțin două treimi dintre membri trebuie să fie de acord.

Consiliul de Securitate al ONU gestionează neînțelegerile dintre țări și sugerează soluții pentru rezolvarea acestora pe cale pașnică. Doar 15 țări pot aparține de Consiliul de Securitate în același timp. Cinci țări sunt membri permanenți: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franța, Rusia și China. Toți cei cinci membri permanenți trebuie să fie în complet acord înainte ca acțiunile decise să fie implementate.

Antonio Guterres, actualul Secretar General al Națiunilor Unite. Sursa foto: Profimedia

Curtea Internațională de Justiție soluționează dispute între țări, fiind numite și Curtea Mondială. Orice țară membră poate iniția un proces în fața instanței alcătuită din 15 judecători.

Ce țări au pus bazele Națiunilor Unite?

Secretariatul ajută la implementarea deciziilor stabilite de ONU. Oameni din aproape fiecare stat membru lucrează în birourile Secretariatului, acesta fiind condus de un Secretar General care vorbește în numele Națiunilor Unite.

Consiliul Economic și Social are 54 de membri. Consiliul încearcă să îmbunătățească societate în mai multe moduri. Spre exemplu, Consiliul Economic și Social al ONU încearcă să dezvolte sănătatea și educația în lumea întreagă, iar eforturile sale sunt susținute de grupuri numite agenții specializate, scrie Britannica.

Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Uniunea Sovietică au pus bazele Națiunilor Unite. Aceste state au dorit crearea unei noi organizații care să înlocuiască Liga Națiunilor. Liga fusese formată pentru a menținea pacea după Primul Război Mondial. Totuși, Liga Națiunilor nu a fost suficient de puternică încât să prevină cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Salvarea generațiilor viitoare de flagelul războiului”

În aprilie 1945, aproape de sfârșitul celui -Al Doilea Război Mondial, oameni din 50 de țări s-au întâlnit în San Francisco, California, pentru a organiza Națiunile Unite. În luna iunie, aceștia au finalizat Carta Organizației Națiunilor Unite.

Potrivit tratatului, ONU are ca scop „salvarea generațiilor viitoare de flagelul războiului,… reafirmarea credinței în drepturile umane fundamentale,… crearea condițiilor prin care pot fi menținute justiția și respectarea obligațiilor ce rezultă din tratate sau alte izvoare ale dreptului internațional, și promovarea progresului social și îmbunătățirea condițiilor de trai într-o mai mare libertate”. Apoi, la data de 24 octombrie 1945, Organizația Națiunilor Unite și-a început oficial activitatea.

Vă mai recomandăm să citiți și:

ONU solicită suspendarea utilizării sistemelor de inteligenţă artificială. „Prezintă riscuri majore”

Avertisment ONU! Peste 5 miliarde de oameni ar putea lupta pentru aprovizionarea cu apă până în 2050

Un studiu clarifică ”cele mai grave efecte climatice” prezise de Naţiunile Unite. Ce se va întâmpla cu planeta până la sfârşitul secolului

ONU anunță că anul pandemiei a fost marcat de creșterea nivelului de foamete în lume

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase