Home » Istorie » O comunitate irlandeză izolată a supraviețuit unui mileniu de schimbări de mediu

O comunitate irlandeză izolată a supraviețuit unui mileniu de schimbări de mediu

O comunitate irlandeză izolată a supraviețuit unui mileniu de schimbări de mediu
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 01.05.2022

O comunitate izolată din Irlanda a fost suficient de adaptabilă pentru a persista de-a lungul unui mileniu de schimbări de mediu.

Există numeroase exemple de societăți din trecut care au fost grav afectate de schimbările de mediu, inclusiv schimbările climatice, dezastrele naturale și alte schimbări ecologice dramatice care au contribuit la crize alimentare, epidemii și alte calamități.

Cu toate acestea, este mai dificil de determinat efectele pe termen lung ale perturbărilor de mediu.

În acest studiu, publicat în revista PLOS ONE de Gill Plunkett și Graeme Swindles de la Queen’s University Belfast, autorii examinează schimbările de mediu și ale comunităților de-a lungul a o mie de ani de ocupație în platoul Antrim din nordul Irlandei.

„Zonele înalte ale Irlandei au fost ocupate timp de secole”

Acest studiu a analizat o carotă de turbă care înregistrează schimbările de mediu din ultimul mileniu într-un sit numit Slieveanorra, scrie Phys.org.

Autorii au dedus schimbările de mediu și de ocupație umană cu ajutorul datelor provenite de la microbi, plante naturale și plante de cultură, și au stabilit datarea la scară fină cu ajutorul straturilor de cenușă, a resturilor organice și a relatărilor istorice. Analiza lor nu a furnizat nicio dovadă de întrerupere pe termen lung a ocupației umane legată de schimbările de mediu.

Aceste rezultate reflectă o comunitate care a fost capabilă fie să scape de efectele schimbărilor de mediu, fie să se refacă rapid.

Ce condiții produc colapsul comunităților vulnerabile?

Această reziliență surprinzătoare a unei ocupații relativ îndepărtate a fost probabil rezultatul unor factori sociali – cum ar fi practicile agricole și comerciale – care au făcut ca această comunitate să fie flexibilă și adaptabilă.

În fața schimbărilor de mediu, sugerează autorii, nu toate comunitățile umane răspund în același mod, iar această variație este în mare măsură legată de condițiile sociale ale fiecărei populații.

Înțelegerea acestei complexități este esențială pentru a înțelege ce condiții fac comunitățile vulnerabile la colapsul cultural în fața schimbărilor de mediu.

„Zonele înalte ale Irlandei par astăzi sterpe, dar au fost ocupate și cultivate timp de secole, în ciuda schimbărilor climatice, a foametei și a ciumei”, concluzionează autorii.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Comunitățile indigene amazoniene prezintă cele mai scăzute rate de demență din lume

Cele mai vechi animale de pe Pământ formau comunităţi mai complexe decât se credea anterior

Comunităţile Amish – între legende urbane şi adevăr

Un cutremur devastator din Atacama, despre care nu s-a știut niciodată, i-a făcut pe oameni să se ascundă timp de 1.000 de ani

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase