Home » Istorie » Un pui de mamut lânos, vechi de 30.000 de ani, a fost descoperit în câmpurile aurifere canadiene

Un pui de mamut lânos, vechi de 30.000 de ani, a fost descoperit în câmpurile aurifere canadiene

Un pui de mamut lânos, vechi de 30.000 de ani, a fost descoperit în câmpurile aurifere canadiene
Credit foto: Profimedia/AFP PHOTO / GOVERNMENT OF YUKON
Publicat: 01.07.2022

Un miner a găsit un pui de mamut lânos mumificat pe teritoriul tradițional Trʼondëk Hwëchʼin din Yukon, Canada.

Potrivit unui comunicat de presă al guvernului local, puiul de mamut femelă a fost numit Nun cho ga de către bătrânii primei națiuni Tr’ondëk Hwëch’in, ceea ce se traduce prin „pui de animal mare” în limba Hän, indică Science Alert.

Nun cho ga este cel mai întreg mamut mumificat descoperit în America de Nord. Nun cho ga a murit și a fost înghețată în permafrost în timpul erei glaciare, veche de peste 30.000 de ani, se arată în comunicatul de presă. Ea ar fi cutreierat Yukon alături de cai sălbatici, lei de peșteră și bizoni uriași de stepă.

Un pui de mamut antic

Mamutul înghețat a fost recuperat de geologi după ce un tânăr miner din câmpurile aurifere din Klondike a găsit rămășițele în timp ce dezgropa noroi. Dr. Grant Zazula, paleontologul guvernului Yukon, a declarat că minerul a făcut „cea mai importantă descoperire în paleontologie din America de Nord”, a informat The Weather Channel.

Puiul de mamut era probabil cu mama lui atunci, dar s-a aventurat puțin prea departe și a rămas blocat în noroi, a spus Zazula pentru The Weather Channel. Profesorul Dan Shugar, de la Universitatea din Calgary, parte a echipei care a excavat acest mamut lânos, a spus că această descoperire a fost „cel mai interesant lucru științific la care am făcut parte vreodată”.

Mamutul a fost găsit aproape intact

El a descris cât de imaculat fusese păstrat mamutul, spunând că încă mai avea unghiile de la picioare, pielea, părul, trunchiul și chiar intestinele intacte, cu ultima sa masă de iarbă încă prezentă.

Potrivit comunicatului de presă, Yukon este renumit pentru depozitul său de fosile din era glaciară, dar rareori sunt descoperite fosile atât de imaculate și bine conservate. Zazula a scris în comunicatul de presă că „drept paleontolog specializat pe epoca glaciară, a fost unul dintre visele mele de-o viață să mă întâlnesc față în față cu un mamut lânos adevărat. „Visul s-a împlinit astăzi. Nun cho ga este frumoasă și una dintre cele mai incredibile animale mumificate din epoca glaciară descoperite vreodată în lume”.

Mamutul lânos, aproximativ de mărimea elefantului african, a cutreierat Pământul până acum aproximativ 4.000 de ani. Oamenii timpurii l-au vânat pentru hrană și au folosit oase și colți de mamut pentru artă, unelte și locuințe. Oamenii de știință sunt reticenți în a estima dacă vânătoarea sau schimbările climatice au dus la dispariția mamuților lânoși.

Vă mai recomandăm și:

Cinci mamuți din era glaciară, descoperiți de arheologii britanici după 220.000 de ani

Rămășițele unui mamut lânos, precum și alte animale din era glaciară, descoperite la un șantier

Un fildeș de mamut vechi de 100.000 de ani a fost descoperit pe coasta Californiei

O companie a strâns 15 milioane de dolari pentru un proiect ambițios: Readucerea mamuților lânoși în Arctica

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase