Home » Istorie » Nativii americani au dezvoltat o formă de democrație în urmă cu 1500 de ani

Nativii americani au dezvoltat o formă de democrație în urmă cu 1500 de ani

Nativii americani au dezvoltat o formă de democrație în urmă cu 1500 de ani
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.09.2022

Apele lacului Oconee, care au inundat valea Oconee în 1979 după construirea unui baraj din apropiere, acoperă parțial rămășițele unei piețe vechi de 1.500 de ani, mărginită cândva de movile de pământ cu vârfuri plate și cel puțin trei clădiri mari, circulare.

Astfel de structuri, care au fost asociate cu luarea deciziilor colective, sunt cunoscute din alte situri din sud-estul SUA, care datează din urmă cu aproximativ 1.000 de ani.

Vizitatorii lacului nici măcar nu bănuiesc că aici zac rămășițele unei forme de instituții democratice care datează în jurul anului 500 d.Hr., cu mai bine de 1.200 de ani înainte de înființarea Congresului SUA.

La situl Oconee, numit Cold Springs, artefacte au fost excavate înainte ca valea să devină un lac. Recenta datare cu radiocarbon a artefactelor împinge cu câteva secole originea instituțiilor democratice din America.

Forme de democrație ar fi apărut în mai multe părți ale lumii

Instituții precum acestea evidențiază o conștientizare tot mai mare în rândul arheologilor că inovațiile timpurii în guvernarea democratică au apărut ocazional și în mod independent în multe părți ale lumii.

În mod specific, aceste constatări adaugă dovezi că instituțiile nativilor americani dedicate promovării participării largi la deciziile politice au apărut în diferite regiuni, inclusiv ceea ce este acum Canada, Statele Unite și Mexic.

Democrația așa cum o cunoaștem astăzi – în general referindu-se la conducerea poporului, de obicei prin reprezentanți aleși – a luat naștere în urmă cu aproximativ 2.500 de ani în Grecia, înainte de a se răspândi în alte părți din Europa.

Nativii americani apelau la dezbateri deschise

Strămoșii poporului Muscogee de astăzi au ridicat structuri Cold Springs, iar aceștia acopereau o bucată din sud-estul Americii de Nord. Trei membri ai Departamentului de Conservare Istoric și Cultural al Națiunii Muscogee din Okmulgee, toți coautori ai studiului, au oferit arheologilor cunoștințe de primă mână despre societatea Muscogee.

Ei le-au subliniat cercetătorilor că, de fapt, consiliile actuale din Muscogee, unde s-ar practica dezbaterile deschise și deciziile consensuale, continuă o tradiție care datează de generații.

Comunitățile răspândite în valea Oconee au format rețele strânse numite clanuri care s-au adunat în casele de consiliu prin anii 1700 iar ulterior au format o confederație, susține grupul lui Thompson.

Expedițiile spaniole prin regiune din 1539 până în 1543 nu au provocat prăbușirea acelor societăți și a tradițiilor lor, așa cum s-a presupus adesea, susțin cercetătorii, conform Science News.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ziua în care Carol al II-lea pune total capăt democraţiei în România

Cine a fost micenianul supranumit „Războinicul Grifon”?

Nativii americani și movilele lor. Cât de impunătoare erau construcțiile?

Biden propune interzicerea pe 20 de ani a noilor foraje petroliere în apropierea unui areal al nativilor americani din New Mexico

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase