Home » Istorie » Cât de frig era, de fapt, în era glaciară? Viermii de pământ dezvăluie răspunsul

Cât de frig era, de fapt, în era glaciară? Viermii de pământ dezvăluie răspunsul

Cât de frig era, de fapt, în era glaciară? Viermii de pământ dezvăluie răspunsul
Credit: Charlotte Prud'homme/ EurekAlert
Publicat: 26.11.2022

Oamenii de știință din cadrul unui proiect de cercetare condus de Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz (JGU) au aplicat o nouă metodă de reconstituire a climei din trecut.

Aceștia au determinat temperaturile și precipitațiile din timpul ultimei ere glaciare, care a atins apogeul în urmă cu aproximativ 25.000 de ani, analizând granulele de viermi de pământ.

,,În cooperare cu alți oameni de știință, am folosit metoda pentru a reconstrui clima la Schwalbenberg, lângă Remagen, și la Nußloch, lângă Heidelberg”, a declarat Dr. Peter Fischer de la Institutul de Geografie al JGU.

Cele două situri formează depozite de praf de ultimă glaciațiune bine dezvoltate. Așa-numitul loess conține secvențe care datează de la 45.000 până la 22.000 de ani înainte de prezent, în care se găsesc peste tot granule cu dimensiuni de până la aproximativ 2,5 milimetri.

Aceste granule calcitice, cunoscute din punct de vedere tehnic sub denumirea de granule de calcit de vierme de pământ (ECG), sunt secretate zilnic de către râmele de pământ, scrie EurekAlert.

Ultima eră glaciară a atins apogeul în urmă cu aproximativ 25.000 de ani

Utilizând așa-numita metodă a radiocarbonului, care se bazează pe descompunerea izotopului de carbon radioactiv natural (14C), cercetătorii pot determina cu precizie vârsta acestora. În plus, prin analiza rapoartelor dintre izotopii stabili de oxigen și de carbon din ECG-uri, este apoi posibil să se reconstituie cât de cald sau cât de umed a fost în momentul formării lor.

Temperaturile de vară au fost mai ridicate decât se credea anterior, iar umiditatea a fost semnificativ redusă

,,Analiza datelor obținute din ECG-uri arată că între 45.000 și 22.000 de ani înainte de prezent era mult mai uscat în Europa Centrală decât în prezent, cu până la 70% mai puțină umiditate”, a declarat Dr. Charlotte Prud’homme de la Universitatea din Lausanne, autorul principal al studiului.

,,Acest lucru ne permite pentru prima dată să cuantificăm descoperirile anterioare despre această perioadă”. Noutatea acestor investigații asupra ECG-urilor este că temperaturile de vară din acea perioadă erau semnificativ mai ridicate decât se credea anterior.

Populațiile umane din era glaciară ar fi putut trăi sezonier în Europa Centrală

,,Deși verile din timpul maximului rece al ultimei glaciațiuni au fost cu aproximativ patru până la unsprezece grade Celsius mai reci decât în prezent, acestea au fost cu doar unul până la patru grade sub valorile din timpul unor scurte faze climatice mai blânde care au avut loc în timpul ultimei glaciațiuni”, a explicat Fischer.

,,Având în vedere aceste temperaturi de vară, nu putem exclude faptul că populațiile umane din era glaciară ar fi putut trăi sezonier în Europa Centrală în timpul maximului de frig, într-o perioadă pentru care se presupune în general că oamenii nu ar fi putut supraviețui aici”, a adăugat Dr. Olaf Jöris de la Römisch-Germanisches-Zentralmuseum, care a fost de asemenea implicat în studiu.

Descoperirile au fost publicate în revista Communications Earth & Environment.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Lupii mumificați din era glaciară dezvăluie misterul strămoșilor câinilor moderni

Ce ar fi putut declanșa era glaciară? Un nou studiu ar fi rezolvat misterul de lungă durată

Cinci mamuți din era glaciară, descoperiți de arheologii britanici după 220.000 de ani

Încălzirea globală ar putea destabiliza în curând calota glaciară din Antarctica

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase