Home » Istorie » Povestea neștiută a Legiunii romane a 19-a. Cum a fost pierdută și regăsită?

Povestea neștiută a Legiunii romane a 19-a. Cum a fost pierdută și regăsită?

Publicat: 12.12.2022

Un nou studiu științific a furnizat legiunilor romane o așa-numită amprentă metalurgică, ceea ce le-a permis cercetătorilor să identifice Legiunea a 19-a, care a fost complet distrusă în bătălia din Pădurea Teutoburg.

Legiunea a 19-a a fost fondată de Augustus în 41 sau 40 î.Hr. și a acționat pentru prima dată în Sicilia împotriva unei revolte conduse de Sextus Pompeius, fiul lui Pompei cel Mare.

Activă pe parcursul campaniilor germanice ale lui Drusus (13-9 î.Hr.) și Tiberius (8-5 î.Hr.), Legiunea a 19-a avea să fie în cele din urmă distrusă în Bătălia din Pădurea Teutoburgică din anul 9 d.Hr., ceea ce a dus la capturarea vulturului legiunii și la ștergerea numelui de Legiunea a 19-a de pe listele armatei romane.

Bătălia de la Pădurea Teutoburg a fost purtată între o alianță de popoare germanice, împotriva Legiunilor XVII, XVIII și XIX, a 6 cohorte auxiliare și a 3 escadroane de cavalerie.

Legiunea a 19-a a fost fondată de Augustus în 41 sau 40 î.Hr.

Înfrângerea, descrisă drept Dezastrul Varian, este considerată în mod obișnuit ca fiind una dintre cele mai importante înfrângeri din istoria romană, punând capăt brusc expansiunii lui Augustus în teritoriile germanice.

Noul studiu este un proiect de cercetare comun al oamenilor de știință de la Muzeul German de Minerit din Bochum, Muzeul de Cercetare Leibniz pentru Geo-Resurse și Muzeul Bătăliei lui Varus.

Echipa a analizat compoziția oligoelementelor chimice din artefactele romane găsite la Kalkriese din zilele noastre (locul bătăliei din Pădurea Teutoburg), care sunt realizate în principal din metale neferoase, cum ar fi bronzul și alama.

Prin aplicarea unui spectrometru de masă pentru a detecta urme mici, cercetătorii sunt capabili să determine diferența în compoziția metalelor neferoase care diferă în funcție de fiecare legiune.

Una dintre cele mai importante înfrângeri din istoria romană

Fiecare legiune avea proprii fierari pentru repararea și înlocuirea armelor sau a echipamentelor. Acest lucru a conferit prelucrării metalelor lor o semnătură chimică distinctă, deoarece tehnicile erau diferite în tabăra fiecărei legiuni.

„În acest fel, putem aloca o amprentă metalurgică specifică legiunii, pentru care cunoaștem locațiile taberelor în care au fost staționate”, a declarat cercetătoarea Annika Diekmann, de la Muzeul German al Mineritului din Bochum.

Potrivit textului istoric, Legiunea a 19-a a fost staționat la Dangstetten, în sudul Germaniei, cu ani înainte de evenimentele din Bătălia din Pădurea Teutoburg.

„Constatăm că descoperirile de la Dangstetten și Kalkriese prezintă asemănări semnificative. Descoperirile care provin din situri ale căror legiuni nu au pierit în bătălie, diferă semnificativ de descoperirile din Kalkriese”, a adăugat Diekmann, scrie HeritageDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cele mai puternice grupări fasciste din Balcani – Legiunea ”Arhanghelului Mihail” şi organizaţia croată ”Ustaša” – FOTO

Fascismul în Balcani, comparaţie între ”Legiunea Arhanghelului Mihail” şi ”Ustasha”

Cine au fost vechii samniți? Povestea unei civilizații uitate

Romanii au ajuns mai departe în Țara Galilor decât se credea inițial, arată noi dovezi

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase