Home » Istorie » Morminte acoperite cu foițe de aur care înfățișează zeități, descoperite în Egipt

Morminte acoperite cu foițe de aur care înfățișează zeități, descoperite în Egipt

Morminte acoperite cu foițe de aur care înfățișează zeități, descoperite în Egipt
Credit: Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt
Publicat: 30.12.2022

Arheologii care efectuează săpături la Tel El-Deir, în guvernoratul Damietta, Egipt, au descoperit morminte din perioada târzie care conțin bucăți de foiță de aur.

Mormintele fac parte dintr-un cimitir, despre care datarea preliminară sugerează că sunt din timpul celei de-a 26-a dinastii a Egiptului, între 664 și 525 î.Hr. cunoscută și sub numele de Perioada Saite, marcând începutul Perioadei Târzii a Egiptului Antic.

Unele dintre înmormântări sunt simple gropi, în timp ce altele sunt învelite cu o căptușeală din cărămidă de lut.

„Stilul arhitectural al mormintelor și obiectele de ceramică găsite în interiorul lor, au oferit o bună indicație a vârstei lor”, a explicat Ayman Ashmawy, șeful sectorului de antichități egiptene al consiliului.

Mormintele fac parte dintr-un cimitir care datează din timpul celei de-a 26-a dinastii a Egiptului

Arheologii au descoperit că unele dintre morminte sunt acoperite cu figuri din foiță de aur care înfățișează zeități din Egiptul Antic, cum ar fi: Isis, Bastet și Horus (sub forma unui șoim înaripat), precum și folii de aur în formă de pătrate, dreptunghiuri și alte forme și reprezentări obscure.

Săpăturile au descoperit, de asemenea, numeroase bunuri funerare.

Printre acestea se numără o tetieră, diverse amulete funerare, borcane canopice în miniatură folosite pentru conservarea părților corpului în procesul de mumificare, scarabei și o colecție de statui reprezentând zeitățile Isis, Neftis și Djehuti.

Mormintele, acoperite cu figuri din foiță de aur care înfățișează zeități

Săpăturile anterioare din 2018 au descoperit un sarcofag roman din piatră, împreună cu peste 700 de amulete care îi reprezintă pe Isis, Horus și Taweret, în timp ce în 2019, arheologii au găsit monede din epoca bizantină și un grup de statui ushabti din dinastia a 26-a.

Reda Saleh, directorul de arheologie din regiunea Damietta, a informat că săpăturile conduse de o misiune arheologică egipteană, vor continua să dezvăluie noi informații despre intersecția civilizațiilor dintre egiptenii antici, greci și romani, care a fost atestată la Tel El-Deir, scrie HeritageDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mumii cu limbi de aur, scoase la lumină în Egipt. Ce simbolizează?

Zeiță egipteană antică, descoperită într-o așezare străveche din Spania

Mumificarea la egiptenii antici nu a fost niciodată menită să păstreze corpurile, dezvăluie o nouă expoziție

Cleopatra, regina egipteană care a sedus doi generali romani

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase