Home » Istorie » Craniu de balenă enorm, vechi de 12 milioane de ani, dezgropat de un vânător de fosile

Craniu de balenă enorm, vechi de 12 milioane de ani, dezgropat de un vânător de fosile

Publicat: 27.01.2023
Craniu de balenă enorm, vechi de 12 milioane de ani, dezgropat de un vânător de fosile
Foto: AFP Photo/Courtesy of Calvert Marine Museum/Cody Goddard via Profimedia

Vânătorul de fosile Cody Goddard a crezut că „a câștigat loteria fosilelor” atunci când a găsit o vertebră de balenă în februarie anul trecut. Însă anul acesta și-a depășit recordul, descoperind un craniu de balenă enorm, unul dintre cele mai complete exemplare de acest gen găsite vreodată în regiune.

Ceea ce este poate cel mai incredibil lucru despre această descoperire este cât de ușor ar fi putut fi ratată.

„Am găsit un ciob foarte mic de os subțire în argilă, dar am decis că nu merită extras pentru că era atât de mic și delicat și am trecut pe lângă el”, a spus Goddard pentru IFL Science.

„După ce am căutat mai mult pe plajă și nu am găsit nimic interesant, la întoarcere, m-am hotărât să explorez ceva mai amănunțit zona din jurul micului ciob, uitându-mă în fiecare crăpătură și la partea inferioară a bolovanilor de lut de pe mal”, povestește el.

Un craniu de balenă enorm se ascundea în sedimente

Și bine a făcut, deoarece, după o răzuire minuțioasă și după îndepărtarea unui bolovan, Goddard și-a dat seama că se uita la un craniu mare de mamifer. Fosila masivă era similară cu cea a căprioarelor pe care le văzuse în trecut și, în combinație cu cunoștințele pe care le adunase de la muzee și expoziții, i-a venit în minte perspectiva unui craniu de balenă enorm.

Dr. Stephen Godfrey, curator de Paleontologie la Muzeul Marin Calvert, a primit un e-mail despre descoperire și, la scurt timp, o echipă s-a deplasat la fața locului pentru a încerca să recupereze fosila, ceea ce a fost mult mai ușor de spus decât de făcut.

„Cele mai mari dificultăți au fost date de locația și de greutatea craniului. Am încercat să ridicăm craniul cu elicopterul sau cu barja, dar în cele din urmă, în ciuda greutății craniului, am optat să-l ridicăm doar cu un echipaj de pasionați de fosile!”, a spus Godfrey.

Cât de vechi este craniul?

Investigațiile asupra craniului enorm au arătat că are o vechime de aproximativ 12 milioane de ani și că este unul dintre cele mai complete cranii antice de balene cu fanoane colectate vreodată din această secțiune a Calvert Cliffs.

Ceea ce urmează este procesul minuțios de eliberare a craniului din mormântul său de sedimente, ceea ce Godfrey spune că se realizează cu ajutorul a doi voluntari ai muzeului înarmați cu ciocane pneumatice în miniatură numite air-scribes.

„Odată ce sedimentele au fost îndepărtate, vom putea identifica ce fel de balenă dispărută este aceasta sau dacă reprezintă o specie nouă pentru știință”, a continuat Godfrey.

O descoperire inedită

„Suntem, de asemenea, interesați să încercăm să aflăm de ce sedimentele de obicei moi aflate de-a lungul Calvert Cliffs au fost atât de cimentate în jurul acestui craniu, iar doctorul Geoff Bowers a prelevat o probă de sediment întărit pentru a încerca să-și dea seama”, spune Godfrey.

Descoperirea este foarte promițătoare și probabil se califică drept una dintre cele mai mari descoperiri accidentale după o zi de căutare de dinți fosilizați de rechini.

„Am fost uimit că l-am găsit întins pe plajă. Aproape toate craniile găsite în stânci se găsesc atunci când sunt încă încorporate în suprafața stâncilor și trebuie extrase. Acest craniu este în interiorul unei concreții de rocă și arată ca orice alt bolovan de pe plajă. Sunt foarte încântat să văd ce este înăuntru!”, a spus Goddard.

Vă recomandăm să citiți și:

Ruinele de pe Muntele Tlaloc sunt un observator antic, au descoperit arheologii

O comoară cu alte 5.000 de comori. Cum a fost descoperit mormântul lui Tutankhamon?

Istoria genetică a Scandinaviei arată contribuția dominantă a vikingilor la populația actuală

Mayașii gestionau comerțul independent de conducătorii lor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase