Home » Istorie » Top 10 descoperiri arheologice din 2022

Top 10 descoperiri arheologice din 2022

Top 10 descoperiri arheologice din 2022
Statuile dezgropate din Toscana. Foto: Profimedia
Publicat: 21.12.2022

Și anul acesta a fost unul plin pentru cercetători, în general, iar arheologii nu s-au lăsat mai prejos. Iată cele mai interesante informații din top 10 descoperiri arheologice din 2022!

1. Statuile antice de bronz descoperite în Toscana

O colecție ornamentată de statui din perioada de tranziție etrusco-romană a fost descoperită într-un vechi spa din Toscana.

Arheologii de la Universita per Stranieri di Siena, din Italia, excavau o rețea de băi în San Casciano dei Bagni, lângă Siena, când au descoperit statuile păstrate în straturi de noroi sub bazinele de apă termală.

Top 10 descoperiri arheologice din 2022: 2. Epava navei Endurance a lui Sir Ernest Shackleton

O echipă de expediție de la Endurance22 a anunțat descoperirea navei Endurance a lui Sir Ernest Shackleton în largul coastei Antarcticii.

Endurance a fost o goeletă cu trei catarge trimisă în Expediția Imperială Trans-Antarctică pentru a face prima traversare terestră a continentului antarctic. Nava stă în poziție verticală pe fundul mării și este în mare parte intactă. Există unele avarii la punte și la o parte din zona tribordului, dar vopseaua și numele ei „ENDURANCE” sunt încă clar vizibile, scrie Heritage Daily.

3. Cel mai vechi text scris în limba bască, textul de pe Mâna lui Irulegi

Mâna lui Irulegi a fost descoperită pentru prima dată în 2021, în timpul săpăturilor de la baza Castillo de Irulegiko gaztelua, de lângă Pamplona, Spania.

Experții sugerează că mâna a fost creată de vasconi, un trib preroman despre care se credea că nu are limbaj scris. Un nou studiu asupra artefactului a identificat cinci cuvinte vascone din 40 de caractere, cel mai vechi text în limba bască, scris în grafie iberică.

Top 10 descoperiri arheologice din 2022: 4. Mii de obiecte și ofrande aztece recuperate de la Templo Mayor

Arheologii de la Instituto Nacional de Antropología Historia (INAH) au efectuat săpături la poalele templului, unde au descoperit depozite rituale care conțineau peste 2.500 de obiecte din lemn.

Descoperirile constau în măști, coifuri, sceptre, pectorale, săgeți, figurine, lansatoare de săgeți, cercei, borcane și numeroase ofrande de lemn pe care preoții le-au depus pentru a dedica situl zeilor azteci.

5. Misterul originilor lui Venus din Willendo a fost rezolvat

Antropologul Gerhard Weber, de la Universitatea din Viena, a folosit tomografia pe micro-computer pentru a analiza sculptura Venus până la o rezoluție de până la 11,5 micrometri.

Împreună cu Alexander Lukeneder și Mathias Harzhauser, de la Muzeul de Istorie Naturală din Viena, echipa a procurat mostre comparative din Austria și Europa pentru comparație pentru a determina originea geologică.

Top 10 descoperiri arheologice din 2022: 6. Arheologii au descoperit cea mai veche sculptură narativă

O echipă de arheologi a descoperit ceea ce poate fi cea mai veche scenă narativă cunoscută, sculptată într-o bancă neolitică veche de 11.000 de ani din Sayburç, în sud-estul Turciei.

Descoperirea, raportată de doctorul Özdoğan în jurnalul Antiquity, a fost făcută în timpul săpăturilor de la Sayburç, care au început în 2021. Situl este situat sub un sat modern din provincia Şanlıurfa.

7. Portretele de mumie de la Fayoum

Arheologii care fac săpături la situl arheologic Garza din orașul Fayoum din Egipt au descoperit o clădire funerară mare și portrete Fayoum din perioada ptolemaică și romană.

Aceasta este prima descoperire de portrete Fayoum făcută după săpăturile arheologului britanic Flinders Petrie în Hawara, în 1887 și 1910–11 și cele făcute de arheologul german Von Kaufmann, care a descoperit așa-numitul „Mormântul lui Aline”.

Top 10 descoperiri arheologice din 2022: 8. A fost descoperită prima propoziție scrisă în limba canaanită

Arheologii au identificat o propoziție întreagă în limba canaanită, gravată pe un pieptăn de fildeș care datează din 1700 î.Hr.

Pe pieptăn sunt 17 litere canaanite într-o formă arhaică din prima etapă a inventării alfabetului. Acestea formează șapte cuvinte în canaanită, spunând: „Fie ca acest colț să îndepărteze păduchii părului și ai bărbii”.

9. A fost dezgropat un lănțișor de aur cu pietre prețioase, vechi de 1.300 de ani

Arheologii de la MOLA (Muzeul de Arheologie din Londra) au descoperit un colier de aur cu pietre prețioase, vechi de 1.300 de ani, în timpul săpăturilor din Northamptonshire, Anglia.

Colierul, descris ca fiind o descoperire „unică în viață”, are 30 de pandantive și mărgele realizate din monede romane, aur, granate, sticlă și pietre semiprețioase. Un pandantiv dreptunghiular cu un motiv de cruce formează piesa centrală a colierului și este încrustat cu granate roșii prinse în aur.

10. Templele, structurile și peșterile budiste descoperite în Rezervația forestieră Bandhavgarh

Archaeological Survey of India (ASI) a descoperit temple pierdute, structuri budiste și peșteri în Rezervația Forestieră Bandhavgarh, situată în districtul Umaria din Madhya Pradesh, India.

Au fost documentate 26 de peșteri care datează din secolul al II-lea î.Hr. și până în secolul al V-lea d.Hr., 26 de temple, 2 mănăstiri, 2 stupa votive și 46 de sculpturi.

Acesta este top 10 descoperiri arheologice din 2022, iar anul următor ar trebui să fie cel puțin la fel de incitant. Cu siguranță mai sunt multe vestigii de descoperit!

Vă recomandăm să citiți și:

Codul secret al împăratului Carol al V-lea, descifrat după cinci decenii. Ce secrete ascundea?

Marea Piramidă din Giza poate fi explorată cu ajutorul unui tur digital 3D

Misterul supraviețuitorilor naufragiului navei Dragonul Auriu, la un pas de a fi rezolvat

O fosilă veche de 525 de milioane de ani schimbă tot ce știam despre evoluția creierului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase