Home » Istorie » O figurină celtică cu un falus, veche de 2.000 de ani, găsită de căutătorii de metale

O figurină celtică cu un falus, veche de 2.000 de ani, găsită de căutătorii de metale

Publicat: 05.03.2023

După descoperirea din luna februarie a unei jucării sexuale romane, arheologii pun ceva nou pe masă: de data aceasta este vorba despre o figurină celtică cu un falus pe balama.

Figurina de bronz a unui bărbat cu un falus disproporționat de mare, montat pe o balama, a fost descoperită în Haconby, Lincolnshire. Aceasta datează din secolul I d.Hr. și este singurul falus articulat din epoca fierului descoperit vreodată.

Figurina din bronz cu falus pe balama are o înălțime de 5,5 cm și o lățime de 1,2 cm. Este figura stilizată a unui bărbat cu fața ovală și nasul plat. Brațul stâng este îndoit și ține o pungă mică la piept. Brațul său drept se întinde pe trunchi pentru a prinde penisul, care este de departe cea mai mare parte din corp.

O figurină din bronz are un falus pe balama

Organul este atât de mare încât atunci când este în poziția sa „flască”, este semnificativ mai lung decât picioarele scurte și unite ale figurinei. O buclă de pe partea din spate a capului sugerează că figurina a fost menită să fie purtată ca pandantiv, notează The History Blog.

Faptul că aceasta este prima figurină cu un falus articulat pe care o cunoaștem din antichitate este remarcabil, având în vedere amploarea producției de falusuri în lumea greco-romană. În mod evident, fierarii și cioplitorii în lemn aveau cunoștințele necesare pentru acest tip de articulație.

Păpușa excepțională găsită în sarcofagul unei tinere romane din secolul al II-lea, numită Crepereia Tryphaena, are articulațiile șoldului, genunchiului și cotului complet mobile. Însă nu părea că romanii au folosit această tehnică și în producția de falusuri.

Cum a fost găsit artefactul?

Figurina a fost descoperită de Paul Shepheard, care detecta metale alături de soția sa, Joanne. Ea a găsit o monedă medievală. El a găsit un nud celtic de bronz cu un penis articulat. El nu și-a dat seama imediat ce a descoperit, poate deloc surprinzător. În calitate de fost restaurator de echipamente agricole, Paul a crezut că arată ca un știft despicat, o piesă folosită pentru a fixa roțile cărucioarelor. Apoi a văzut că obiectul avea față și și-a dat seama că era o siluetă, nu un știft.

Figurina de fertilitate celtică Haconby va fi scoasă la licitația de monede și antichități antice din Noonan pe 9 martie. Estimarea prețului înainte de vânzare este între 965 și 1.447 de dolari.

Vă recomandăm să citiți și:

Teama de strigoi ar putea explica înmormântările bizare dintr-un cimitir vechi de 1.600 de ani

Civilizațiile străvechi foloseau afrodiziace cu efecte fatale

Arheologii ar fi găsit singura jucărie sexuală romană în mărime naturală cunoscută până în prezent

Povestea neștiută a armatei de spioni a Romei. Cine erau Frumentarii?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase