Home » Istorie » Cele mai frumoase citate de la oameni care au schimbat lumea

Cele mai frumoase citate de la oameni care au schimbat lumea

Cele mai frumoase citate de la oameni care au schimbat lumea
Bertrand Russell. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 09.03.2023

Uneori, cuvintele înțelepte și sincere, rostite de mari cercetători, actori, filosofi și nu numai, ne pot inspira să ne urmăm visurile, oricare ar fi acestea. Alteori, citatele de la personalități ale culturii și istoriei mondiale ne pot face să zâmbim și să ne dăm seamă că lumea a rămas, în mare parte, neschimbată în pofida trecerii timpului. 

Tocmai de aceea, redacția DESCOPERĂ.ro a reunit câteva dintre cele mai frumoase citate de la oameni care au schimbat lumea.

Voltaire, simbolul iluminismului francez, pe numele său adevărat François-Marie Arouet, (n. 21 noiembrie 1694 la Paris – d. 30 mai 1778 la Paris), a fost poet, filosof, dramaturg și istoric, polemist în sprijinul drepturilor civile.

10. „Nu ești bun pentru nimic, dacă ești bun doar pentru tine”

Ideile îndrăznețe și spiritul critic la adresa religiei, libertăților omului și eticii, i-au cauzat lui Voltaire numeroase probleme de-a lungul vieții dar, în același timp, au atras de partea sa și foarte mulți admiratori.

„Nu ești bun pentru nimic, dacă ești bun doar pentru tine”, a spus cândva Voltaire.

9. „În spatele oricărui bărbat puternic se află o femeie care-și dă ochii peste cap”

Jim Carrey este unul dintre cei mai cunoscuți actori de comedie de la Hollywood. Cu o carieră amplă ce cuprinde peste 50 de filme, dintre care 13 producții cu încasări de peste 250 de milioane de dolari, actorul în vârstă de 60 de ani, cu cele aproape 200 de milioane de dolari în cont, este unul dintre cei mai bogați comedianți din lume.

Felul său special de a construi expresii faciale a atras și amuzat milioane de oameni, Carrey reușind de multe ori să imite cu o ușurință nativă diverse celebrități, de la Jimmy Stewart la Clint Eastwood, abilitate de care actorul a dat dovadă încă din tinerețe. În stilul său caracteristic, Carrey a spus la un moment dat că „în spatele oricărui bărbat puternic se află o femeie care-și dă ochii peste cap”.

8. „Frica omoară rațiunea”

Acestea sunt cuvintele rostite de Frank Herbert (1920 – 1986), unul dintre cei mai cunoscuți scriitori contemporani de literatură fantastică, autor apreciat de cititori, de critici și cu un mare succes comercial.

Cel mai cunoscut roman al său este Dune (documentarea și redactarea au durat șase ani), apărut în 1965, operă care a câștigat premiul Hugo în 1966 și premiul inaugural Nebula „Pentru cel mai bun roman”, Dune fiind, de altfel, unul dintre cele mai bine vândute și mai îndrăgite romane science-fiction. Până în prezent s-a vândut în peste 20 de milioane de copii și s-a tradus în peste 20 de limbi străine.

7. „Proștii sunt întotdeauna atât de siguri pe ei și cei deștepți atât de plini de îndoieli”

Bertrand Russell (1872 – 1970) a fost un logician, filosof, matematician, istoric și eseist britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură și profesor de filosofie remarcabil aflat la catedra unora dintre cele mai cunoscute universități din Statele Unite ale Americii (din 1938 până în 1944).

Președinte fondator al Companiei pentru Dezarmare Nucleară (în 1958), Bertrand Russell a fost arestat și închis pentru o săptămână după ce a fost acuzat că ar fi participat la proteste anti-nucleare.

6. „Timpul trecut este finit, timpul viitor este infinit”

Telescopul spațial „botezat” Hubble a oferit omenirii o deschidere către Univers timp de mai bine de trei decenii. Descoperirile acestui mare astronom al secolului al XX-lea, Edwin Hubble (1889 – 1953), au contribuit masiv la înțelegerea și percepția noastră asupra cosmosului, conferind o altă dimensiune cunoașterii științifice.

Munca lui Hubble ne-a dus dincolo de Calea Lactee și ne-a plasat într-un Univers în continuă expansiune, cu o multitudine de galaxii în afara celei în care ne aflăm azi cu toții.

5. „Ai grijă de toate amintirile tale, nu le poți retrăi”

Bob Dylan (24 mai 1941) este unul dintre cei mai cunoscuți și mai îndrăgiți cântăreți contemporani. Poet și compozitor american, autorul a 39 de albume muzicale, Dylan este singurul muzician posesor al unui Premiu Nobel pentru Literatură (câștigat în 2016) „pentru crearea unor noi maniere de expresie poetică în cadrul marii tradiții a muzicii americane”.

Numele lui real este Robert Allen Zimmerman. Bob Dylan e numele de scenă cu care a devenit cunoscut în toată lumea. A vândut peste 125 de milioane de albume.

4. „Fericirea sau nefericirea oamenilor este în mare parte opera lor”

John Locke (1632 – 1704) a fost filosof și om politic englez, manifestând preocupări legate de problemele societății și având un interes aparte pentru epistemologie (teoria cunoașterii științifice – ramură a filosofiei care se ocupă cu originile, natura și scopurile, metodele și mijloacele cunoașterii).

Locke este figura emblematică a celor trei mari tradiții de gândire aflate în centrul spiritualității epocii moderne, iar în câmpul cunoașterii el fiind întemeietorul empirismului (doctrină filosofică a testării și experimentării, conform căreia toată cunoașterea umană provine din simțuri și din experiență).

3. „Acolo, în strălucitoarea căldură a Soarelui, nu se poate să nu viețuiască un suflet măreț”

Johannes Kepler (1571 – 1630) a fost un matematician german, precursorul calculului integral, astronom și naturalist, autorul legilor mișcării planetelor, denumite și legile lui Kepler, care descriu mișcarea planetelor în jurul Soarelui.

Legile lui Kepler au fost enunțate în secolul al XVII-lea, Kepler influențându-se din munca de cercetare a danezului Tycho Brahe (1546 – 1601), considerat a fi cel mai mare astronom observator de după Hiparh și unul dintre fondatorii astronomiei moderne.

2. „Dacă aţi primit o palmă, daţi patru înapoi, nu contează obrazul”

François-René, viconte de Chateaubriand (4 septembrie 1768 – 4 iulie 1848) a fost un scriitor, politician și diplomat francez. Este considerat fondatorul romantismului în literatura franceză, mișcare artistică și intelectuală care a apărut la sfârșitul secolului al XVIII-lea în Europa de Vest.

În parte, romantismul s-a dezvoltat ca o revoltă împotriva normelor sociale și politice aristocratice din perioada iluminismului și a fost o reacție împotriva raționalizării naturii.

Chateaubriand a fost primul dintr-o serie de oameni de litere francezi (Lamartine, Victor Hugo, André Malraux) care au încercat să combine cariera politică cu cea literară.

1. „Noi, oamenii, nu avem dreptul de viaţă unii asupra altora”

În timpul Holocaustului, Oskar Schindler (1908 – 1974), spion și industriaș german și membru al Partidului Nazist, a salvat viețile a 1.200 de evrei, angajându-i în întreprinderile sale de produse emailate și muniție, care au ajuns să fie cunoscute ca Fabricile lui Schindler din Polonia ocupată și Protectoratul Boemiei și Moraviei.

Și-a pierdut toată averea în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial ajutându-i pe evrei să lucreze în fabricile sale și salvându-i, astfel, de la gazare. Deși activase ca spion pentru nemți și făcuse parte din Partidul Nazist, Schindler a ajuns să vadă dincolo de ideologia nazistă, recunoscând ororile la care fuseseră supuși evreii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Joaquin Phoenix: „Fiecare film în care am jucat mi-a afectat viața”

Francois Renè de Chateaubriand, fondatorul romantismului în literatura franceză. „Dacă aţi primit o palmă, daţi patru înapoi, nu contează obrazul”

Johannes Kepler, un titan al astronomiei. „Acolo, în strălucitoarea căldură a Soarelui, nu se poate să nu vieţuiască un suflet măreţ”

Jim Carrey: „În spatele oricărui bărbat puternic se află o femeie care-și dă ochii peste cap”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase