Home » Istorie » Cine a fost misteriosul autor al primelor manuale de astronomie?

Cine a fost misteriosul autor al primelor manuale de astronomie?

Publicat: 31.03.2023

În jurul anului 1.800, o profesoară de origine engleză pe nume Margaret Bryan a scris mai multe manuale de astronomie și fizică pentru tinere femei, foarte apreciate. Deși Bryan a corespondat cu unii dintre cei mai iluștri astronomi și matematicieni ai vremurilor sale, până acum se știau relativ puține lucruri despre ea. 

Noile cercetări efectuate de profesorul Gregory Girolami, profesor de chimie William și Janet Lycan la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign, au scos la iveală detalii necunoscute până acum despre trecutul și familia acestui savant enigmatic.

Girolami și-a împărtășit descoperirile într-o lucrare publicată în Notes and Records: The Royal Society Journal of the History of Science.

„Deși lucrările publicate de Bryan și eforturile sale de educare au fost apreciate de mult timp, acum, pentru prima dată, persoana Bryan, împreună cu familia sa, începe să iasă din umbrele în care a fost învăluită timp de peste două secole”, a scris Girolami.

Ce se știa despre Margaret Bryan până acum?

Cercetarea lui Girolami a pornit de la interesul său pentru istoria științei și, în special, pentru femeile din știință. Soția sa, Vera Mainz, de asemenea chimist, îi împărtășește interesul.

„Atunci când mi-am început invetigația, Margaret Bryan era doar un cifru. Se știa că ea a scris aceste manuale, că avea două fiice și că a condus un internat, dar cam atât. Îmi plac provocările de detectivism de acest gen, așa că am decis să încerc să aflu mai multe despre viața ei”, a spus Bryan.

Fapte fundamentale despre ea par să fie pierute în istorie, cum ar fi data nașterii și a morții sale, numele de fată și numele membrilor familiei sale. Deși frontispiciul primei sale lucrări „A Compendious System of Astronomy”, un manual pentru fetele tinere, includea un portret gravat al autoarei și al fiicelor sale. Numele acestora din urmă nu au fost dezvăluite, potrivit Phys.org.

Totodată, în timp ce prefața cărții lăsa să se înțeleagă că Bryan era văduvă în momentul publicării, în 1797, numele soțului ei nu a fost niciodată cunoscut, a spus Girolami.

Educația femeilor în secolul al XIX-lea

Printre alte lucrări de-ale lui Bryan se numără manualul de fizică „Lectures on Natural Philosophy”, publicat în 1806. Un volum mic, intitulat „Astronomical and Geographical Class Book for Schools”, în 1815 și o ediție revizuită a unui joc de societate educațional „Science in Sport or The Pleasures of Astronomy”, în 1804.

„Cartea de astronomie a lui Margaret Bryan este foarte tehnică și comprehensivă și include unele dintre ultimele descoperiri și înțelegeri ale astronomiei ca știință. Multe femei din vremea aceea nu primeau o educație bună. Cele din familiile bogate primeau o educație bună în literatură, limbi străine, muzică și arte casnice, dar nu era un lucru obișnuit pentru ele să învețe mai mult despre știință”, a spus Girolami.

Cercetând bazele de date genealogice online și alte surse, profesorul Girolami a găsit informații despre Nottidges, o familie prosperă de negustori de lână, care a operat mori în mai multe orașe din nord-estul Londrei. Girolami nu s-a oprit aici. El a descoperit că unul dintre membrii familiei Thomas Nottidge, a scris un testament în 1794, care nu numai că o menționa pe Bryan, dar dezvăluia și numele fiicelor sale: Ann Marian și Maria. Din păcate, însă, testamentul nu indica modul în care familiile erau legate între ele.

Soțul și fiicele scriitoarei

Investigând arborele genealogic al soției lui Thomas Nottidge, Ann Wall, profesorul a descoperit că, în 1768, tatăl ei, James Wall, a lăsat moșteniri celor trei nepoți ai săi: Oswald, James și Margaret Haverkam.

Girolami a declarat că a dovedit în mod concludent, prin cercetările sale, că Haverkam era numele de fată al lui Bryan.

Deși data nașterii lui Bryan nu a putut fi stabilită, registrele de botez au indicat că a fost botezată, probabil ca bebeluș, dar poate chiar la vârsta de doi ani, în octombrie 1759, oferind cel puțin un interval de timp general în care s-a născut, a spus Girolami.

În urma unor cercetări suplimentare, Girolami a descoperit numele soțului lui Bryan, William Bryan, cu care s-a căsătorit pe 12 iulie 1783, la Londra. Au urmat nașterile lui Ann Marian și a Mariei, psoibil în 1784 și, respectiv în 1786, a relatat profesorul.

Data și locul morții lui Bryan rămân necunoscute. Cu toate acestea, anunțul unui deces al unei „mult iubite și regretate doamne, Margaret Bryan, în vârstă de 79 de ani”, la 30 martie 1836, în Fortress Terrace, Kentish-Town, Londra, este o posibilă potrivire, a spus Girolami.

O epocă în care femeile de știință erau puține

Momentul morții sale se corelează cu o altă sursă. Testamentul unui avocat pe nume Thomas Barnard Pinkett, căruia Bryan i-a înscris cu drag primele ediții ale celor două cărți importante ale sale.

Deși testamentul lui Pinkett nu a oferit nicio claritate asupra naturii relației sale cu Bryan, Girolami a declarat că acesta a stabilit că Bryan și fiica ei mai mare, Ann Marian, erau deja decedate atunci când Pinkett a semnat testamentul la 1 decembrie 1837, lăsând „50 de lire sterline” fiicei supraviețuitoare, Maria.

Cu multe întrebări fără răspuns despre viața și moartea lui Bryan, Girolami a spus că speră ca cercetarea lui va duce chiar la mai multe descoperiri despre ea, inclusiv modul în care interesul său pentru astronomie a fost stârnit și cultivat până la un nivel extraordinar, într-o epocă în care femeile de știință erau puține.

Vă mai recomandăm și: 

Bertha von Suttner, prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Pace

Scheletul unei femei mayașe de rang înalt sugerează că elita feminină ar fi luptat în războaie

Valentina Tereșcova, prima femeie care a ajuns în spațiu

NASA numește pentru prima oară o femeie la conducerea departamentului științific

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase