Home » Istorie » Carul ceremonial din Pompeii a fost reconstruit și expus publicului

Carul ceremonial din Pompeii a fost reconstruit și expus publicului

Publicat: 05.05.2023

Carul ceremonial din Pompeii, descoperit în suburbia Civita Giuliana în 2021, a fost restaurat și expus publicului pentru prima dată.

Deși în Pompeii au fost găsite și alte care, acesta este unic în arheologia italiană deoarece era un pilentum, un vehicul folosit de elite pentru ocazii ceremoniale.

Titus Livius a scris că senatele le-au acordat matroanelor romane dreptul de a conduce la festivaluri și jocuri sacre din pilentum, ca recunoaștere a donației lor de aur și bijuterii către vistierie după înfrângerea lui Veii de către Marcus Furius Camillus în 396 î.Hr.

Carul ceremonial din Pompeii a transportat o mireasă

Carul ceremonial din Pompeii este împodobit cu medalioane de bronz și argint decorate cu reliefuri ce prezintă scene erotice explicite, Cupidoni și figuri feminine. Arheologii cred că a fost folosit pentru a transporta o nouă mireasă, și poate pe mama sau pe soacra ei, la casa conjugală după nuntă. Prin urmare, a fost supranumit Carul Miresei.

Starea și conservarea acestuia îl fac de asemenea unic. Jantele sale de fier, placarea din bronz, decorațiunile din tablă și argint, cadrul de fier al banchetei din spate, chiar și butucii roților din lemn care au fost mineralizați de cenușa vulcanică, au supraviețuit.

Chiar și părțile lipsă au fost reconstruite

Carul a fost excavat minuțios de către experții de la Parcul Arheologic Pompeii, specialiști în conservarea lemnului cât și a metalelor. În fiecare etapă, ori de câte ori întâlneau un gol, îl umpleau cu ghips și făceau o matriță a spațiului pe care materialul organic descompus îl ocupa cândva.

Prin urmare, părțile carului care nu au supraviețuit (axul, platforma, frânghiile, decorațiunile vegetale) au putut fi recreate pe baza matrițelor, explică The History Blog.

Carul a fost reconstruit folosind materiale moderne, cum ar fi plexiglas și lemn, înlocuind părțile pierdute. Elementele originale supraviețuitoare au fost integrate în reconstrucție.

Carul va putea fi văzut într-o expoziție

Pilentumul reconstruit face parte dintr-o nouă expoziție de la Băile lui Dioclețian care explorează relația noastră cu antichitatea clasică văzută de-a lungul mileniilor de transmitere culturală, intelectuală și artistică.

Din expoziție fac parte și modelele în ghips a două victime ale Vezuviului găsite în aceeași vilă de lux unde a fost găsit și carul, dar și figura lui Hercule găsită recent în Parcul Arheologic Appia Antica. Expoziția are loc în perioada 4 mai – 30 iulie.

Vă recomandăm să citiți și:

20 de cadavre decapitate au fost descoperite la o piramidă mayașă a morții

Prințesele antice și imperiul care au dus la construirea Marelui Zid Chinezesc

Șase sicrie egiptene antice, sigilate timp de mii de ani, au fost deschise

Arheologii au descoperit un cimitir antic lângă o gară din Paris

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase