Home » Istorie » Un întreg oraș mayaș, descoperit de arheologi fără să viziteze deloc acel ținut

Un întreg oraș mayaș, descoperit de arheologi fără să viziteze deloc acel ținut

Un întreg oraș mayaș, descoperit de arheologi fără să viziteze deloc acel ținut
Foto: Marcello Canuto et al., Science, 2018
Publicat: 14.08.2023

Ascunsă bine sub pădurea luxuriantă din districtul Peten al Guatemalei se află un oraș străvechi care nu a mai cunoscut prezența omului de mai bine de 1.000 de ani.

Studiile arată că acest oraș, în vremurile sale bune, era casa a milioane de mezoamericani care și-au construit de-a lungul anilor un imperiu vast și sofisticat.

Tehnologia de ultimă generație a descoperit un oraș antic

Pentru prima oară în mai bine de 1.000 de ani, o echipă formată din arheologi din mai multe state ale lumii au descoperit și cartografiat zeci de mii de structuri antice. Pentru a putea face acest lucru eficient și într-un timp scurt, ei au folosit tehnologie de ultimă generație de detectare a luminii și de măsurare a distanței (în engleză: Airborne Light Detection and Ranging Technology – LiDAR). Astfel, peste 2.000 de kilometri pătrați au fost cuprinși în planurile echipei de cartografiere.

LiDAR a fost aplicată pentru prima oară în această zonă în anul 2009, la acea vreme fiind însă țintită doar zona din jurul siturilor arheologice.

În luna februarie, însă, arheologii au descoperit prima oară această vastă metropolă. Aceștia au notat în raportul întocmit după descoperire că se confirmă prezența a peste 61.000 de structuri antice mayașe, din care fac parte inclusiv case, palate, centre pentru ceremonii și piramide.

Metropolă antică, identificată fără ca arheologii să pună piciorul pe acel ținut

Tehnologia LiDAR pătrunde prin frunzișul dens al pădurii și le permite cercetătorilor să identifice aceste unități topografice fără să pună deloc piciorul pe acel ținut. Cu informațiile adunate, ei au putut crea hărți tridimensionale în câteva minute, fiind evitată astfel o muncă anevoioasă care ar fi implicat câțiva ani de mers în teren, potrivit IFL Science.

Aceste peste 61.000 de structuri antice descoperite în regiunea analizată indică faptul că între 7 și 11 milioane de oameni au trăit acolo în jurul anilor 800 d. Hr. Odată cu aceste rezultate, autorii speră să fie organizate noi misiuni de explorare a zonei.

Vă recomandăm să citiți și:

Fosila unei țestoase perfect conservate oferă indicii despre habitatul de acum 150 de milioane de ani

Oamenii de știință au creat un arbore genealogic neolitic din ADN vechi de 7.000 de ani

Test de cultură generală. Cine a inventat scaunul electric?

ADN-ul antic dezvăluie comunitatea diversă din Machu Picchu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase