Home » Istorie » Arme complexe, identificate într-un sit arheologic vechi de 31.000 de ani din Belgia

Arme complexe, identificate într-un sit arheologic vechi de 31.000 de ani din Belgia

Arme complexe, identificate într-un sit arheologic vechi de 31.000 de ani din Belgia
Sursa foto: TraceoLab/ULiège/EurekAlert
Publicat: 18.11.2023

Vânătorii-culegători care s-au adăpostit pe malurile Haine, un râu din sudul Belgiei, în urmă cu 31.000 de ani, foloseau deja sulițe pentru a-și vâna prada. Aceasta este constatarea unui nou studiu realizat la TraceoLab din cadrul Universității din Liège.

Materialul găsit în situl arheologic de la Maisières-Canal permite stabilirea utilizării acestei tehnici de vânătoare cu 10.000 de ani mai devreme decât cele mai vechi sulițe cunoscute în prezent.

Această descoperire, publicată în revista Nature Scientific Reports, îi determină pe arheologi să reconsidere vârsta acestei importante inovații tehnologice.

O armă concepută pentru a arunca săgeți

Aruncătorul de sulițe este o armă concepută pentru a arunca săgeți, care măsoară în general peste doi metri lungime.

Aruncătoarele de săgeți le pot propulsa pe o distanță de până la 80 de metri. Inventarea armelor de vânătoare cu rază lungă de acțiune a avut consecințe semnificative asupra evoluției umane, deoarece a schimbat practicile de vânătoare și dinamica dintre oameni și prada lor, precum și dieta și organizarea socială a grupurilor de vânători-culegători preistorici.

Ce este aruncătorul de sulițe?

Prin urmare, data inventării și răspândirii acestor arme face de mult timp obiectul unor dezbateri aprinse în cadrul comunității științifice.

„Până acum, armele timpurii au fost greu de detectat în siturile arheologice, deoarece erau realizate din componente organice ce se conservă rar”, explică Justin Coppe, cercetător la TraceoLab.

Cele mai multe afirmații publicate recent privind utilizarea timpurie a sulițelor și arcurilor în Europa și Africa s-au bazat exclusiv pe dimensiunea vârfului de proiectil pentru a le lega de aceste sisteme de arme.

Cu toate acestea, analizele etnografice și testele experimentale au pus serios la îndoială această linie de raționament, arătând că vârfurile săgeților și sulițelor pot avea dimensiuni foarte variabile, cu intervale care se suprapun, scrie EurekAlert.

Armele timpurii au fost greu de detectat în siturile arheologice

Abordarea inovatoare dezvoltată de arheologii de la TraceoLab combină mai multe tehnici pentru a înțelege mai bine urmele păstrate pe vârfurile de silex.

„Am efectuat un experiment la scară largă în care am tras cu replici ale proiectilelor paleolitice folosind diferite arme, cum ar fi sulițe și arcuri”, explică Noora Taipale, cercetător FNRS la TraceoLab.

Fiecare armă a lăsat urme distincte pe vârfurile de piatră, permițând arheologilor să potrivească aceste urme cu descoperirile recente.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Masaii – cei ce ucid leii cu suliţe

Mamutii au disparut inainte de aparitia sulitelor

Ruinele de pe o insulă din Pacificul de Sud, atât de ciudate încât l-au inspirat pe H.P. Lovecraft

Un mister vechi de 150 de ani, rezolvat. Ce sunt semicercurile misterioase din Paleolitic găsite în Franța?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase