În urmă cu o mie șase sute de ani, într-un oraș numit după celebrul împărat Hadrian, soldații romani plictisiți își petreceau timpul liber amestecând piesele pe o tablă de joc în încercarea de a-și perfecționa gândirea strategică – sau poate doar pentru a se distra.
Anunțând descoperirea a două dintre aceste jetoane antice, arheologii spun că jocurile practicate de acești soldați erau probabil destul de asemănătoare cu cele de care mulți dintre noi ne bucurăm și astăzi.
Descriind cele două contoare osoase în formă de disc într-o declarație, șeful săpăturilor, Dr. Ersin Çelikbaș, a explicat că una dintre piese prezintă un „simbol cu patru brațe”, în timp ce cealaltă este împodobită cu un semn cu opt brațe, scrie IFLScience.
„Există semne de punctuație realizate cu tehnica gravurii la capetele acestor brațe. Acestea sunt de fapt simboluri care ajută jucătorul să determine strategia acestor… piese de joc”, a spus el.
Artefactele antice au fost descoperite în situl arheologic Hadrianopolis din Turcia, numit în onoarea lui Hadrian și a succesului pe care l-a avut în sporirea puterii Imperiului Roman în Orientul Mijlociu în secolul al II-lea d.Hr.
Printre numeroasele structuri impresionante dezgropate în oraș se numără o fortăreață militară, indicând faptul că armata romană a avut o prezență semnificativă în oraș în timpul perioadei de glorie a celebrului conducător.
„Aceste mici descoperiri ne arată că această prezență militară și-a menținut existența în Hadrianopolis timp de mulți ani”, a explicat Çelikbaș. Datate în secolul al V-lea d.Hr., piesele de joc „indică faptul că această unitate și-a menținut existența timp de aproximativ 200 sau 300 de ani”, a spus el.
Această afirmație este susținută de faptul că piesele par să fi fost folosite pentru „jocuri bazate pe strategie militară”, ceea ce sugerează că „oamenii care le-au jucat proveneau cel mai probabil dintr-un mediu militar”, a adăugat Çelikbaș.
Mai exact, el a spus că piesele au fost probabil folosite pentru a juca un joc numit „Ludus Latrunculi”, în care jucătorii încercau să înconjoare și să captureze piesele adversarului, sau „Doudecim Scripta”, care seamănă cu tablele de backgammon.
Se știe că astfel de jocuri de societate au fost populare în întreaga lume antică, soldații romani petrecându-și o mare parte din timpul lor liber bucurându-se de precursorii unora dintre cele mai răspândite jocuri de astăzi. De exemplu, există dovezi că soldații staționați în Iudeea jucau un joc numit Alquerque – care mai târziu a evoluat în jocul de dame – în timp ce o altă distracție antică cunoscută sub numele de 58 de găuri seamănă foarte mult cu chutes and laders.
„Se pot stabili asemănări și conexiuni între aceste jocuri și zilele noastre”, a declarat Çelikbaș.
Cum a fost înfrântă temuta flotă a lui Goering de „mâna” de soldaţi britanici
Coreea de Sud susține că Nordul a trimis 3.000 de soldați pentru a lupta alături de ruși