Arheologii care fac săpături în Delbrück-Bentfeld, în nord-vestul Germaniei, au descoperit dovezi ale unei așezări romane extinse dincolo de granițele Imperiului Roman.
Așezarea se află de-a lungul râului Lippe, în apropierea sitului taberei legionare romane de la Anreppen.
Construită la începutul secolului I d.Hr. în timpul expansiunii Romei în Germania, tabăra de la Anreppen a fost ocupată doar pentru o scurtă perioadă.
Săpăturile în curs de desfășurare conduse de Asociația Regională Westphalia-Lippe (LWL) au scos la iveală mai multe ferme în regiunea Germania Magna, o zonă pe care romanii au abandonat-o în mare parte după bătălia din Pădurea Teutoburg în anul 9 d.Hr.
Situate la aproximativ 144 km de Limes Germanicus (frontiera romană), arheologii au identificat trei ferme distincte, indicând o așezare mult mai mare și mai complexă, scrie HeritageDaily.
Cea mai estică fermă constă într-o clădire rezidențială situată în centrul unei curți mari – evidențiată de numeroase găuri de stâlpi care sunt încă vizibile în sol.
O fermă și o clădire rezidențială situate la sud-vest sunt în curs de investigare, unde arheologii au găsit un cuptor cu urme de metale neferoase – sugerând producția de bijuterii.
Potrivit arheologilor, monedele și ceramica descoperite în timpul săpăturilor vor oferi o bază solidă pentru datare.
„Acest lucru ne-ar putea clarifica întrebarea dacă fermele au existat simultan sau dacă este posibil să fi fost o singură fermă a cărei locație s-a schimbat de două ori după un anumit timp”, a declarat Dr. Sven Spiong de la Centrul de arheologie LWL din Bielefeld.
„Metodele de construcție din lemn utilizate de coloniștii din această perioadă au făcut adesea necesară abandonarea unei clădiri aflate în degradare și ridicarea uneia noi în imediata vecinătate”, a mai indicat Spiong.
O construcție asemănătoare unei pivnițe, descoperită în locul în care au fost documentate alte două ferme, a dezvăluit o piatră prețioasă cameo, fin lucrată și gravată cu imaginea lui Mercur, zeul roman al comerțului, al mesagerilor, al elocvenței, al călătorilor și al șiretlicurilor – adesea identificat cu zeul grec Hermes.
O altă descoperire importantă este un cuțit complet intact, cu dungi decorative din alamă, despre care arheologii sugerează că ar fi putut fi depus intenționat cu lama orientată în sus pentru a alunga răul.
Carol cel Mare, primul împărat al Sfântului Imperiu Roman
Un papirus descoperit în Israel dezvăluie un caz spectaculos din Imperiul Roman