Tyrannosaurus rex a fost considerat mult timp un dinozaur nord-american. Totuși, cercetări noi sugerează că strămoșii săi provin din Asia.
Cercetători de la University College London (Anglia) au folosit modelări pentru a determina originea strămoșilor lui T. rex. Modelările sugerează că acești tiranozauri antici au călătorit pe un pod de uscat care lega Asia de America de Nord – Strâmtoarea Bering – în urmă cu peste 70 de milioane de ani.
„Originea geografică a lui T. rex este un subiect intens disputat. Paleontologii sunt împărțiți între ipoteza că strămoșii săi provin din Asia sau din America de Nord,” a declarat Cassius Morrison, doctorand și autor principal.
„Modelările noastre sugerează că strămoșii lui Tyrannosaurus rex au venit probabil în America de Nord din Asia, traversând Strâmtoarea Bering, între ceea ce este acum Siberia și Alaska,” a adăugat Morrison.
Descoperirile se aliniază cu rezultate anterioare care arată că T. rex are o relație evolutivă mai apropiată de tiranozauri asiatici, precum Tarbosaurus, decât de giganți nord-americani precum Daspletosaurus.
Deși nenumărate fosile de T. rex au fost descoperite în America de Nord, cercetătorii cred că rămășițele strămoșului său direct ar putea aștepta încă să fie descoperite în Asia.
Cercetătorii au investigat dispersia globală a tiranozauridelor și a rudelor acestora, megaraptorii. Modelele au inclus o cantitate uriașă de date: locații ale fosilelor, relații evolutive între dinozauri, precum și geografia și clima perioadei Cretacice, scrie InterestingEngineering.
Crucial este faptul că au luat în considerare și golurile din înregistrările fosile, adăugând un nivel de incertitudine care a oferit o analiză mai solidă.
Cercetătorii au investigat și istoria megaraptorilor. Megaraptorii aveau capete înguste și brațe extrem de lungi, terminate cu gheare impresionante care puteau atinge 35 cm lungime.
Studiul a arătat că megaraptorii erau mult mai răspândiți decât se credea anterior. Echipa afirmă că acești dinozauri își au originea în Asia, acum aproximativ 120 de milioane de ani. Este probabil că megaraptorii s-au răspândit în Europa și apoi în masa sudică de uscat Gondwana, care includea actualele Africa, America de Sud și Antarctica.
Interesant este că acest lucru sugerează că megaraptorii au trăit și în regiuni unde nu s-au descoperit încă fosile. Această distribuție globală și anatomia lor unică indică faptul că megaraptorii ar fi putut vâna prăzi diferite față de rudele lor tiranozauride.
Interesant este și faptul că atât tiranozauridele, cât și megaraptorii au experimentat o creștere rapidă în dimensiune aproximativ în aceeași perioadă – în timpul unei răciri semnificative a climei globale, după un vârf al temperaturilor în urmă cu 92 de milioane de ani.
Aceasta sugerează că acești prădători uriași erau probabil mai bine adaptați la condiții mai reci decât alte grupuri de dinozauri ale epocii. T. rex putea cântări până la nouă tone, în timp ce megaraptorii ajungeau până la 10 metri lungime.
„Descoperirile noastre au adus lumină asupra modului în care cei mai mari tiranozauri au apărut în America de Nord și de Sud în timpul Cretacicului și asupra motivului pentru care au ajuns atât de mari până la sfârșitul erei dinozaurilor,” a spus coautorul Charlie Scherer.
Pe măsură ce continentele s-au separat, drumurile evolutive ale acestor giganți s-au despărțit. În timp ce tiranozaurii au înlocuit în cele din urmă megaraptorii în regiuni precum Asia, în zone precum Australia și Patagonia, megaraptorii au evoluat pentru a deveni prădătorii de vârf dominanți ai ecosistemelor locale.
Descoperirile au fost publicate în Royal Society Open Science.
O rudă a lui T. Rex cu sprâncene uriașe, descoperită în Kârgâzstan
Câte miliarde de T. Rex populau Pământul înainte de extincție?
Unul dintre cele mai spectaculoase schelete de T. Rex, scos la licitație în premieră europeană