Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce apare ceaţa?

De ce apare ceaţa?

De ce apare ceaţa?
Publicat: 26.11.2014
Ceaţa este un fenomen meteorologic care apare îndeosebi toamna şi primăvara. Prezenţa ceţii are o importanţă deosebită în desfăşurarea traficului rutier, maritim, precum şi în aterizarea şi decolarea aeronavelor.
 
În mod normal, ceaţa este nimic altceva decât o mare aglomerare de mici particule de apă aflate în suspensie în atmosferă, dar în imediata apropiere a solului. Conform standardelor meteorologice internaţionale, când într-o astfel de situaţie vizibilitatea orizontală scade sub valoarea de 1.000 de metri, se poate vorbi de instalarea ceţii.
 
Când în aer apare o anumită valaore a temperaturii, cantitatea de vapori din aer va creşte, fenomane acclereat şi de evaporarea apei din sol, până când vaporii respectivi devin saturaţi. În această stare de suprasaturare, vaporii nu se mai află în stare gazoasă, ci încep să condenseze în mici picături de apă aflate în suspensie.
Originea ceţii mai poate avea şi o cauză dinamică, cu alte cuvinte, ceaţamai apare şi când mase de aer mai calde sunt transportate de curenţii atmosferici peste mase se aer reci. În aceste condiţii apare iarăşi fenomenul de evaporare condensată.
 
Din aceste motive, ceaţa este mai frecventă toamna şi primăvara când temperaturle sunt mai scăzute şi vaporii se formează mai repede. 
Ceaţa apare mai frecvent în văi, unde temperatura este mai scăzută şi umiditatea mai mare. De asemenea, ceaţa apare îndeosebi dimineaţa şi seara, când se observă inversiunile de masă termică. În mod obişnuit, ceaţa este de fapt un nor aflat la altitudini atât de joase încât este în contact direct cu solul. Apariţia ceţii este, deci, favorizată de o anumită temperatură şi de absenţa vântului.
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase