Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce ni se face foame?

De ce ni se face foame?

Publicat: 13.06.2015
De ce ni se face foame?
Atunci când ne este foame, corpul începe să ceară. Dar cum ne dăm seamă că suntem înfometaţi? Cum primeşte mintea noastră mesajul şi ne face să ne fie foame?

Foamea nu are nicio legătură cu un stomac gol contrar opiniilor publice. Un copil este născut cu stomacul gol şi totuşi el nu se simte înfometat decât după câteva zile. Oamenii care se simt bolnavi sau răciţi au adesea stomacul gol fără să simtă nevoia să mănânce. Foamea începe cu anumite materiale nutriţioniste care lipsesc din sânge. Când sângele simte lipsa acestor “material”, un mesaj este transmis către creier care se numeşte “centrul foamei”. Acest centru al foamei din creier acţionează ca o frână asupra intestinelor din stomac. Atâta timp cât sângele îşi primeşte porţia de “material”, centrul foamei încetineşte acţiunile stomacului şi a intestinelor. Atunci când mâncarea lipseşte, centrul foamei face ca stomacul şi intestinele să fie active, de aceea o persoană înfometată aude cum îi ghiorţăie maţele.

Atunci când ne este foame, corpul nostru nu cere un anumit tip de mâncare, doar vrea să fie hrănit. Dar apetitul nostru ne face să nu ne săturăm cu doar un fel de mâncare. De exemplu, ne-ar fi greu să băgam toate vitaminele de care are nevoie corpul nostru doar din cartofi prăjiţi. Dar dacă mâncăm supă până ne-am sătura, după care să mâncăm carne şi legume până ne săturăm, apoi desert până ne săturăm, putem să mâncăm aceeaşi cantitate de mâncare şi să tot putem savura.

Cât timp putem trăi fără mâncare? Asta variază de la individ la individ. O persoană calmă poate trăi mai mult fără mâncare decât o persoană care este super activă, pentru că proteinele care sunt păstrate în corp sunt consumate mai lent. Recordul mondial deţinut de o persoană care nu a mâncat nimic este susţinut de către o femeie din Africa de Sud şi care susţinea că a trăit doar din apa şi suc timp de 102 zile.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase