Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De unde este păpuşa originară?

De unde este păpuşa originară?

De unde este păpuşa originară?
Publicat: 26.06.2015
Este probabil că primile păpuşi să fie inventate de către copii, fiind confecţionate din obiecte naturale cum ar fi beţe şi pietre. Dar pentru cei mai mulţi oameni, păpuşile au fost mai mult decât nişte jucării.

Răspunsul este – de peste tot. Păpuşă este una din cele mai vechi lucruri făcute de om. Se găseşte atât în rândul sălbatic cât şi în civilizaţie, şi ştim sigur că au existat păpuşi în egiptul vechi, la greci sau în civilizaţiile române.

Este probabil că primile păpuşi să fie inventate de către copii, fiind confecţionate din obiecte naturale cum ar fi beţe şi pietre. Dar pentru cei mai mulţi oameni, păpuşile au fost mai mult decât nişte jucării. De exemplu, în America indienii le dădeau copiilor păpuşi ceea ce făcea parte dintr-o serie de instrucţiuni religioase, păpuşă reprezentând un zeu şi era confecţionată din lemn.

În Japonia, o păpuşă mai primitivă era data copiilor făcută din sălcie cu aşchii sau şiruri de caractere pentru păr şi haine din hârtie. Mai există şi o păpuşă în formă de ţap care era „hrănită” şi îmbrăcată şi tratată că şi cum ar fi fost în viaţă. Acesta păpuşă era data proaspetelor mame ca să fie ferite şi ele dar şi copilul de către spiritele rele.

Dar în afară păpuşilor „magice”, fetiţele japoneze aveau şi păpuşi ordinare. Printre adepţii lui Mohamed, păpuşile nu trebuie să aibă formă umană. În ciudă acestui fapt, păpuşi îmbrăcate elaborat sunt adesea date fetelor care se căsătoresc, ele făcând pasul acesta de la o vârstă chiar fragedă. Mamelor nu prea le place să facă cadouri păpuşi fiicelor lor, de teamă că un duh rău din păpuşă le poate face rău copiilor, însă multe fetiţe îşi confecţionează propriile lor păpuşi, din piese de lemn.

Păpuşile sunt comune în Africa, dar sunt uneori utilizate pentru ritualuri magice. În aceeaşi măsură, păpuşile din Europa au fost asociate cu ritualurile religioase din cele mai vechi timpuri. Multe dintre păpuşi au fost conectate cu chipuri de sfinţi şi au fost asociate cu festivalul de Crăciun.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase