Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum a fost descoperit focul?

Cum a fost descoperit focul?

Cum a fost descoperit focul?
Publicat: 29.07.2015
Focul este cunoscut omului din cele mai vechi timpuri, de pe vremea când locuia în peşteri.

În peşterile din Europa locuite de oameni care au trăit cu sute de ani în urmă au fost descoperite printre pietre cărbune şi bucăţi de os carbonizat. Aceasta evidenţiază faptul că ei foloseau focul.

Dar cum au învăţat ei să facă focul? Noi putem doar ghici. Primii oameni poate au observat că lovind pietrele pe care le aveau în peşteră ies scântei. Sau că se întâmplă ceva atunci când freci mai mult timp lemnul. Desigur, acest lucru nu s-a întâmplat de la prima generaţie.

Deşi este o formă primitivă de a face focul, metodele lor sunt folosite şi astăzi, atunci când nu ai la îndemână chibrit, brichetă sau alte obiecte ajutătoare. Şi astăzi, în câteva triburi din Alaska vei găsi că se face focul la fel ca pe vremuri – ei pun sulf pe pietre şi le freacă între ele. Când iau foc adaugă iască sau alte materiale.

În India şi China se face focul cu o bucată de ceramică se bate un băţ de bambus. Eschimoşii folosesc pentru a face focul o bucată de quarţ şi una de pirită de fier. Indienii nord americani freacă două beţe unul de altul pentru a face focul. În Grecia şi Roma Antică se folosea un tip de lentilă pe care o numeau geamul de foc, cu ajutorul căreia captau razele soarelui şi ajuta la aprinderea focului.

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase