Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Care şerpi sunt veninoşi?

Care şerpi sunt veninoşi?

Care şerpi sunt veninoşi?
Publicat: 24.08.2015
Omul pare să fi avut întotdeauna frică şi groază de şerpi. Aspectul lor, modul în care se mişcă şi faptul că mulţi oameni au murit din cauza muşcăturii de şarpe, sunt motive întemeiate în acest sens.

 Există mai mult de 2.000 de specii sau tipuri de şerpi şi trăiesc pe pământ, în pământ, în apă şi în copaci. Aceştia se găsesc în toate părţile lumii, excepţie făcând regiunile polare şi unele insule.

Şerpii veninoşi posedă colţi otrăvitori, care sunt dinţii ascuţiţi, cu o deschidere la vârf. Acesti colţi sunt fixaţi în maxilarul superior şi conectaţi cu glandele ce secretă otravă. Şarpele nu devine inofensiv prin îndepărtarea colţilor, pentru că alţii noi cresc în loc.

Şerpii injectează otrava, de obicei, în prada lor, o omoară sau o lasă în stare de inconştienţă înainte de a o mânca.

Există aproximativ 120 de specii de şerpi non-toxici în Statele Unite şi doar patru tipuri de şerpi veninoşi. Unul este şarpele coral, ce aparţine familiei cobră şi apare doar în sud. Celelalte trei tipuri aparţin familiei viperă, din care şarpele cu clopoţei, Copperhead-ul, şi Moccasin-ul de apă.

Aproximativ 600 de şerpi sunt otrăvitoari, dar numai un sfert dintre aceştia au o muşcătură fatală pentru om.

Viperele sunt singurii şerpi veninoşi din Europa. Marea Britanie are doar trei şerpi, Smooth Snake, Grass Snake şi Adder. Dintre aceştia doar Adder (sau Viper) este otrăvitor. Nu există şerpi în Irlanda.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase