Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce se întâmplă în timpul unui sărut?

Ce se întâmplă în timpul unui sărut?

Ce se întâmplă în timpul unui sărut?
Publicat: 16.02.2016
Oamenii de ştiinţă din Olanda au raportat, în urma studiilor efectuate, că schimbăm aproximativ 80 de milioane de bacterii în timpul unui sărut pasional de zece secunde.
Iar împreună cu toţi aceşti microbi, împărtăşim o mulţime de bacterii benefice.
 
Sărutul nu este doar despre schimbul de bacterii sau despre romantism. Primele noastre experienţe de dragoste şi securitate implică de obicei presiunea buzelor şi stimularea prin comportamente care imită sărutul, cum ar fi biberonul. Aceste evenimente timpurii stabilesc căile neuronale importante din creierul unui copil care asociază sărutul cu emoţii pozitive care continuă să fie importante de-a lungul vieţii sale.
 
Buzele noastre sunt zona erogenă cea mai expusă organismului. Spre deosebire de alte animale, buze umane sunt în mod unic exteriorzate. Ele sunt ambalate cu terminaţii nervoase sensibile astfel încât, chiar şi cea mai mică atingere, trimite o cascadă de informaţii spre creierele noastre.
 
Sărutul activează o zonă foarte mare a creierului asociată cu informaţiile senzorială. ”Magia săruturilor” stimulează neurotransmiţătorii şi hormonii din corpurile noastre, care influenţează modul în care gândim şi simţim.
Psihologii evoluţionişti de la Universitatea de Stat din New York la Albany au constatat că 59% dintre bărbaţi şi 66% dintre femei spun că au încheiat o relaţie, deoarece nu le plăcea sărutul. 
 
Biologul elveţian Claus Wedekind a constatat, după cercetările efectuate, că femeile sunt mai atrase de mirosul oamenilor care transportă un cod genetic diferit de sistemul lor imunitar. Oamenii de ştiinţă suspectează că, atunci când un cuplu care transportă gene distincte pentru combaterea bolilor, copiii lor sunt susceptibili de a beneficia de un sistem imunitar puternic. 
 
Sărutul declanşează o cascadă de impulsuri neuronale care transmit informaţii între creier şi limbă, buze, muşchii faciali şi piele. Miliarde de conexiuni nervoase mici distribuie informaţii în jurul corpului, care produc semnale chimice care schimbă modul în care ne simţim.
 
Un sărut pasional poate stimula producţia mai multor hormoni precum: neurotransmiţătorul Dopamina, care este legat de sentimentele de poftă şi dorinţă; Oxitocina, cunoscută sub numele de „hormonul dragostei”, creează un sentiment de apropiere şi ataşament; Adrenalina stimulează ritmul cardiac şi ne poate face să transpirăm; Cortizolul, care este cunoscut sub numele de hormonul stresului; Vasele de sânge se dilată; Respiraţia se precipită; Obrajii îşi schimbă culoarea; Pulsul se înteţeşte.
 
Sărutul favorizează senzaţiile care ne descriu când suntem îndrăgostiţi. În acest fel, un sărut poate prevesti o nouă relaţie romantică. Săruturile sunt de diferite tipuri şi sunt în mod inerent legate de momentele cele mai semnificative şi importante din viaţa noastră prin furnizarea unui mijloc de a comunica dincolo de ceea ce cuvintele pot transmite.
 
Sursa: IFL Science

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase