Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce nu poate cormoranul de Galapagos să zboare?

De ce nu poate cormoranul de Galapagos să zboare?

De ce nu poate cormoranul de Galapagos să zboare?
Publicat: 05.06.2017
Cormoranul este o pasăre cu o siluetă distinctivă şi pene negre. Dintre toate cele 40 de specii de cormoran de pe Terra toate au abilitatea de a înota, dar o specie din Galapagos şi-a pierdut abilitatea de a zbura.

În cadrul unui nou studiu, biologii şi geneticienii au descoperit cum a pierdut abilitatea de a zbura, informează Popular Science.  Păsările ce nu au capacitatea de a zbura au fascinat cercetătorii din timpurile lui Darwin. 

Cormoranul de Galapagos şi cormoranul care are abilitatea de a zbura au avut o rudă comună în urmă cu două milioane de ani. Intervalul scurt de timp de pe axa evoluţiei au făcut ca această specie să fie candidatul perfect pe care biologii să-l analizeze pentru a descifra diferenţele fizice care au separat cele două specii. 

În timpul analizelor, cercetătorii au comparat genomul cormoranilor care nu pot zbura cu cel al zburătoarelor. Aceştia au descoperit o mutaţie a genei care formează cili. Cili au diferite funcţii la vertebrate, precum cormoranul şi oamenii, una dintre funcţii este de reglare a dezvoltării scheletului. 

Conform experţilor, datorită abundenţei hranei de la sol şi a lipsei prădătorilor, păsările şi-au pierdut abilitatea de a zbura. De asemenea, lipsa zborului ar fi putut provoca redirecţionarea energiei către alte activităţi precum înotul. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase