Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum poţi trece peste temperaturile ridicate fără să utilizezi aerul condiţionat?

Cum poţi trece peste temperaturile ridicate fără să utilizezi aerul condiţionat?

Cum poţi trece peste temperaturile ridicate fără să utilizezi aerul condiţionat?
Publicat: 05.08.2018
Aerul condiţionat devine o necesitate pe parcursul verii. De fapt este un instrument importat pentru sănătatea publică. Însă utilizarea lui îţi creşte şi facturile, poluezi, deoarece centralele electrice ard mai mulţi combustibili fosili pentru a produce energie, iar în cele din urmă temperaturile cresc şi mai mult în timpul nopţii.

Dacă eşti o persoană care doreşte să fie ecologică, poţi apela la energia regenerabilă pentru a-ţi alimenta casa. Însă există şi alte metode prin care poţi păstra temperaturile mai scăzute în locuinţă înainte să apelezi la aerul condiţionat, scrie PopScience.

Atunci când renunţi la aerul condiţionat trebuie să iei în considerare căldura şi umiditatea. Într-o zi călduroasă, transpiraţia este o metodă surpinzătoare prin care poţi reduce temperaturile corpului. Atunci când picăturile de apă îţi ies din piele şi se transformă în vapori atrag căldura afară din corp. Umiditatea din aer însă încetineşte procesul. În termeni meteorologici, umiditatea este cantitatea de vapori de apă pe care o poate deţine atmosfera. Aşadar, fără mecanismul natural de răcire a corpului, temperaturile crescute se simt şi mai puternic. Pentru a realiza acest lucru trebuie să stai mai mult în locuri cu aer uscat, iar modul în care este amplastă casa ta te poate ajuta. 

De exemplu, unele case au încăperi proiectate special pentru menţinerea temperaturilor mai scăzute. În aceste cazuri structura externă atrage mare parte din căldură şi ajută la evitarea supraîncălzirii locuinţei. 

O mare parte din căldură intră în casă prin geamuri, acest lucru poate fi controlat prin închiderea draperiilor. Dacă totuşi doreşti lumină în casă, poţi închide doar draperia prin care soarele bate în casă. De asemenea, culoarea draperiilor contează, cele portocalii, roşii sau galbene blochează cea mai mare parte din căldură. 

O altă metodă este utilizarea plantelor. Anumite tipuri, precum cactuşii sau aloe vera, nu necesită multă apă deoarece captează mare parte din ea din aer, aşadar vor absorbi mare parte din umiditatea din casă. Pentru a grăbi procesul natural al corpului de răcire poţi utiliza ventilatoarele care nu au ca scop răcirea aerului, ci evaporarea mai rapidă a transpiraţiei. Un alt sfat este ca în zilele călduroase să limitezi utilizarea dispozitivelor care produc căldură, precum aragazul. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase