Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce gărzile reginei Marii Britanii poartă căciuli înalte

De ce gărzile reginei Marii Britanii poartă căciuli înalte

Publicat: 07.03.2021

Sunt la fel tipic englezești precum autobuzele supraetajate, cabinele telefonice roșii și Big Ben, însă uniformele purtate de soldații din Garda Reginei Elizabeth a II-a nu au fost concepute pentru a fi plăcute din punct de vedere estetic. În schimb, acestea au fost gândite ca accesorii pe câmpul de luptă împotriva inamicilor Regatului Unit în anii 1800.

Așadar, de ce poartă acești soldați pălării înalte din blană și tunici roșii? Ar putea fi greu de crezut, însă uniforma era concepută pentru a intimida armatele inamicilor.

„Ideea era că dacă făceai soldații să pară mai înalți aceștia erau și mai înfricoșători. În trecut, uniformele îndeplineau o nevoie practică pentru soldații pe câmpul de luptă. Acestea erau folosite în timpul conflictelor cu francezii în timpul războaielor napoleoniene. De fapt, chiar și Garda Imperială a lui Napoleon le folosea”, a explicat Richard Fitzwilliams, specialist în istoria regală care locuiește în Londra.

Un element pompos pentru uniformele armatei Marii Britanii

Pălăriile sunt cunoscute drept „piei de urs” (bearskins) pentru că, după cum putem ghici, sunt făcute din blană de urs. Blana provine de urși negri din Canada (Ursus americanus) care sunt uciși în fiecare an pentru a controla numărul exemplarelor. Asta înseamnă că niciun urs nu sunt ucis cu scopul de a produce o cască cu o înălțime de 46 de centimetri, însă ideea încă îi face pe unii oameni incomozi. De fapt, după ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană în 2020, au apărut discuții despre interzicerea comerțului cu blană. Momentan, armata britanică achiziționează între 50 și 100 de pălării, care costă fiecare 900 de dolari, în fiecare an, potrivit Live Science.

În zilele noastre, pălăriile reprezintă un element pompos pentru uniformele armatei Marii Britanii atunci când soldații desfășoară activități ceremonial, precum schimbarea Gărzilor Regale la Palatul Buckingham sau parade anuală pentru ziua de naștere oficială a reginei Elizabeth a II-a. Însă, cei care poartă „piei de urs” poartă și uniforme obișnuite în camuflaj atunci când este necesar și îndeplinesc alte roluri mai puțin ceremoniale.

De ce au ales britanicii roșu stacojiu pentru uniformele soldaților din Garda Reginei?

„Dacă ne uităm la gărzile reginei și ne gândim că au doar îndatoriri ceremoniale, poate că facem o mare greșeală. Toți sunt soldați aflați în rotație care îndeplinesc alte roluri militare active”, a precizat Fitzwilliams.

Cât despre tunicile roșii, care sunt purtate în timpul lunilor de vară, există un zvon care spune că britanicii au ales roșul stacojiu pentru că putea deghiza petele de sânge, care puteau afecta moralul și erau inestetice. Însă, asta este o absurditate, a spus Fitzwilliams. În schimb, totul se rezumă la frugalitate.

„Motivul pentru ca soldații britanice poartă în mod tradițional roșu este că a fost vopseaua cea mai ieftină și mai disponibilă. În zilele noastre, poate părea o culoare greșită pentru câmpul de luptă pentru că te-ar scoate în evidență, însă în mijlocul fumului și confuziei îți va permite să fii văzut de prieteni și nu vei fi ucis de propria armată”, a explicat Fitzwilliams.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii nu se sărbătoreşte niciodată de ziua ei?

Top 10 cele mai scumpe lucruri deținute de către regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Momentul în care Regina Angliei s-a ascuns de Ceauşescu în grădină, surprins într-un nou documentar

Merlina, „regina” corbilor de la Turnul Londrei, a dispărut. Ce spun legendele despre acest semn de rău augur

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase