Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum să oferi cea mai bună îmbrățișare, conform științei

Cum să oferi cea mai bună îmbrățișare, conform științei

Cum să oferi cea mai bună îmbrățișare, conform științei
Foto: Priscilla Du Preez/ Unsplash
Publicat: 05.12.2021

Îmbrățișarea este unul dintre cele mai timpurii moduri prin care învățăm să comunicăm, dar pe măsură ce creștem, la fel cresc și complexitățile gestului. Cum arată cea mai bună îmbrățișare?

Treci cu un braț peste, cu un braț dedesubt sau persoana mai înaltă pune ambele brațe deasupra umerilor? Ar trebui să fie scurtă și repezită? Sau lungă și blândă? Cum se schimbă aceste detalii în îmbrățișările dintre prieteni versus noile cunoștințe? La aceste întrebări a încercat să răspundă IFL Science.

Îmbrățișările sunt coșmarul persoanelor introvertite, dar, din fericire, știința este aici pentru a da o mână de ajutor.

Într-un studiu alcătuit din două părți, cercetătorii au analizat detaliile îmbrățișării, pentru a vedea dacă există o rețetă pentru cea mai bună îmbrățișare. Rezultatele lor au arătat că încrucișarea brațelor (un braț sub, un braț peste) iese câștigătoare, în timp ce o durată de 5 până la 10 secunde a fost considerată cea mai plăcută.

Cea mai bună îmbrățișare – primul studiu

Oamenii de știință au folosit două abordări pentru a ajunge la o concluzie, care a fost publicată în Acta Psychologica.

Prima abordare a constat în recrutarea a 45 de studente care au fost legate la ochi și apoi îmbrățișate de către o cercetătoare. Aceasta i-a îmbrățișat pe participanții legați la ochi timp de 1, 5 și 10 secunde, schimbând între o îmbrățișare încrucișată și una peste gât (brațele unei persoane deasupra brațelor celeilalte) pentru a vedea cum au răspuns.

În general, cele mai scurte îmbrățișări s-au dovedit a fi cele mai puțin plăcute, în timp ce îmbrățișările de 5 până la 10 secunde au fost primite cu evaluări egale de plăcere. Stilul de îmbrățișare, pe de altă parte, părea să nu aibă nicio influență asupra factorului de plăcere al îmbrățișării.

De înțeles, cadrul de laborator nu este ideal pentru îmbrățișări, iar cercetătorii recunosc că evaluarea plăcerii îmbrățișărilor scurte și lungi poate fi influențată de natura repetitivă a cercetării.

Fiecare candidat primind în total 6 îmbrățișări, este posibil ca îmbrățișările mai lungi să fi fost considerate mai puțin incomode din punct de vedere social decât ar fi „în sălbăticie”, deoarece persoanele se obișnuiau să fie îmbrățișate de un străin în timp ce erau legate la ochi.

Cea mai bună îmbrățișare – al doilea studiu

Partea a doua a cercetării a fost realizată în stradă (de fapt un campus universitar) și le-a cerut unor perechi de studenți, 100 la număr, care erau deja implicați în socializare să se îmbrățișeze reciproc. Nu a fost oferită nicio recomandare pentru ce stil de îmbrățișare să folosească, iar cercetătorii și-au notat stilul, apropierea, înălțimea și genul pentru analiză.

Îmbrățișarea încrucișată a fost cea mai folosită, fiind și cea mai populară între bărbați, având loc în 66% și, respectiv, 82% din îmbrățișări. Apropierea personală părea să nu aibă nicio legătură cu stilul preferat.

S-a remarcat că majoritatea participanților aveau aproximativ aceeași înălțime, ceea ce ar putea explica preferința pentru îmbrățișări încrucișate, deoarece îmbrățișările gât-talie ar putea fi mai potrivite pentru perechile de înălțimi diferite.

De asemenea, este posibil ca această îmbrățișare să fie rezervată unor cadre mai romantice pentru unii oameni.

„Când am făcut acest al doilea studiu, am vorbit cu oamenii. Aceștia spuneau deseori «Oh, da, îmbrățișarea gât-talie este ceva mai intim»”, a spus Anna Düren, de la Universitatea din Londra, psiholog la Goldsmiths și autoare principală a studiului.

La ce concluzii s-a ajuns

Au existat unele aspecte ale unei îmbrățișări prietenoase care nu au fost explorate, cum ar fi cum se simt subiecții în legătură cu o îmbrățișare care durează mai mult de 10 secunde sau cât de tare (sau nu) ar trebui să-l strângem pe destinatarul unei îmbrățișări.

Cu toate acestea, există câteva sfaturi utile care pot fi desprinse din cele două studii.

Așadar, formula științifică pentru cea mai bună îmbrățișare este: un braț peste, un braț sub, nu mai puțin de 5 secunde, dar nu mai mult de 10.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii avertizează: creierul uman se micșorează

Cât de mult sport trebuie să faci pentru a compensa pentru o zi întreagă de stat la birou

Cum putem evita toxiinfecţiile alimentare pe timpul verii?

Un medicament comun, utilizat pentru scăderea tensiunii arteriale poate creşte riscul dezvoltării cancerului pulmonar

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase