Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce se face din ulei?

Ce se face din ulei?

Ce se face din ulei?
Publicat: 11.07.2015
Petrolul sau uleiul crud, înseamnă una dintre cele mai importante substanţe din lume. Petrolul poate fi transformat în peste 2.000 de produse utile, printr-un proces numit rafinare. Aici putem expune doar o idee generală despre o parte dintre acestea.

 Cele mai cunoscute produse făcute din ulei sunt combustibilii de energie înaltă – benzină, kerosen, motorină şi păcură. Gazul îmbuteliat este derivat din petrol. De asemenea, o mare parte din hrana şi hainele noastre depind din sustanţe pe bază de ulei. Uleiul este folosit şi pentru a preveni pâinea să se lipească, atunci când este amestecată. Foliile de plastic în care învelim mâncarea provine dintr-un derivat al petrolului. Multe dintre hainele noastre sunt făcute din fibre sintetice derivate din petrol.

Din petrol se fac şi peste o mie de tipuri de uleiuri şi lubrifianţi. Aceştia sunt folosiţi pentru ceasuri şi piese de locomotive şi generatoare de curent electric.

Asfaltul de pe drumuri şi acoperişurile caselor sunt făcute tot din ulei. Ceara obţinută din ulei se foloseşte la fabricarea lumânărilor, pentru hârtia cerată şi celofan. Şi alte produse ce provin din ulei se folosesc pentru hârtie de indigo, cerneală pentru cărţi şi ziare şi detergenţi.

La ferme, se fabrică amoniac din petrol, care se foloseşte ca fertilizant. Spray-urile bazate pe ulei ucid insectele şi buruienile. Evident, din petrol se fac şi produsele petrochimice, adică materialele utilizate în fabricarea altor produse chimice, cum ar fi plasticul şi fibrele sintentice.

Produsele petrochimice includ şi spuma de cauciuc sintetic, faianţa din plastic, folia din plastic şi detergenţii.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase