Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce se întâmplă în organism atunci când mâncăm prea mult?

Ce se întâmplă în organism atunci când mâncăm prea mult?

Ce se întâmplă în organism atunci când mâncăm prea mult?
Publicat: 24.12.2016
Odată cu perioada sărbătorilor, toată lumea consumă mâncare în cantităţi mult mai mari faţă de alte perioade ale anului. Iată ce se întâmplă în sistemul digestiv atunci când consumăm prea multă mâncare.

Sistemul digestiv uman începe de la nivelul gurii şi se termină la nivelul anusului. Funcţia principală a sistemului digestiv este de transformare a mâncării în energie care este utilizată de organism. Procesul începe în gură, unde dinţii, limba şi glandele salivare facilitează procesele mecanice şi chimice de procesare a mâncării într-o bilă care este transportată către esofag şi apoi în stomac. 

Stomacul este un muşchi localizat în cavitatea abdominală, acesta nefiind mai mare decât un pumn, însă are capacitatea de a se expanda. În interiorul stomacului se află acid care descompune mâncarea. Stomacul gol conţine aproximativ 40 de mililitri de lichid, dar volumul maxim al acestuia urcă până la 800-1.000 de mililitri, cantitatea fiind mult mai mare în cazul persoanelor obeze. 

După ce mâncarea trece de stomac ajunge în intestinul subţire, unde continuă digestia, iar substanţele nutritive sunt absorbite de sânge. Intestinul subţire are aproximativ 6 metri lungime şi este conectat către intestinul gros. 

Deseori apare senzaţia de saturaţie după ingerarea unei cantităţi mari de alimente deoarece semnalele de la stomacul care se extinde ajung cu întârziere la creier.  În timpul consumului de alimente sunt secretaţi hormonii grelina şi leptina. Grelina creşte senzaţia de foame, iar leptina scade apetitul. Acestea sunt produse, în mare parte, în stomac. 

Consumul alimentelor în exces poate provoca indigestie care se manifestă prin ascensiunea acidului gastric în esofag. Stomacul are o rezistenţă crescută la acid, dar esofagul nu este, de aceea apar arsurile esofagiene. 

Din cauza consumului mare de alimente au existat cazuri în care stomacul s-a extins atât de tare încât a plesnit. O femeie de 23 de ani a acumulat peste 2.500 de mililitri în stomac, care în cele din urmă s-a perforat. 

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase