Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce se întâmplă atunci când două uragane se întâlnesc?

Ce se întâmplă atunci când două uragane se întâlnesc?

Ce se întâmplă atunci când două uragane se întâlnesc?
Publicat: 30.09.2017
Contopirea dintre doi cicloni este descrisă de efectul Fujiwhara, denumit după meteorologul japonez care a oferit detalii despre acest fenomen în 1921. Atunci când doi cicloni se apropie unul de celălalt, vârtejurile încep să se rotească unul în jurul celuilalt în direcţia acelor de ceas. În cele din urmă, acestea încep să se învârtă către un punct central.

Uraganele cu un vortex mare (cele mai puternice) devin deseori dominante, în timp ce uraganele mai mici se învârt pentru o perioadă de timp în jurul lor, înainte de a se contopi. IFL Science notează însă că ce se petrece după această contopire este relativ neclar. 

În mod nornal, interacţiunea haotică a două furtuni tropicale complet diferite (ale căror vânturi circulă deseori în direcţii diferite) ar putea duce la scăderea intensităţii furtunii. Acest fenomen a avut loc în 2001, când uraganul Gill a interacţionat cu uraganul Henriette. Puterea vântului lui Gill s-a oprit complet, dar nu înainte de a devora uraganul Henriette. 

O altă ipoteză sugerează că cei doi ciloni ar putea ricoşa atunci când interacţionează. În 1974, uraganul Kristen şi Ione s-au întâlnit, iar în cele din urmă au ricoşat unul în partea nord-vestică, iar celălalt în cea nord-estică.  În cazuri foarte rare pot avea loc ambele fenomene. În 1995, patru furtuni tropicale s-au format în Atlantic toate s-au contopit într-o singură furtună. Desigur, este posibil ca doi cicloni tropicali să se contopească şi să formeze un uragan mult mai puternic, care poate aduce mai multe precipitaţii, însă nu există dovezi privind producerea unui astfel de fenomen. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase