Home » Natura » Descoperirea unei fosile vechi de 48 de milioane de ani scoate la iveală un lucru uimitor despre lanţul trofic. ”Probabil este unică în cariera mea”

Descoperirea unei fosile vechi de 48 de milioane de ani scoate la iveală un lucru uimitor despre lanţul trofic. ”Probabil este unică în cariera mea”

Oana Bujor 09.09.2016
Extrasă dintr-o carieră abandonată din sud-vestul Germaniei şi numită Messel Pit, fosila este a două de acest gen descoperită vreodată.

Paleontologii au descoperit fosila unei insecte conservate în interiorul unei şopărle din interiorul unui şarpe, lanţul trofic conservat într-un  lac vulcanic de acum 48 de milioane de ani.

,,Este probabil acel gen de fosilă pe care nu-l voi mai descoperi niciodată de-a lungul carierei mele,” a declarat paleontologul Krister Smith, de la Institutul Senckenberg din Germania.

Smith şi echipa sa consideră că iguana a mâncat o insectă, iar după două zile a fost înghiţită de un şarpe juvenil. Modul în care şarpele  a murit este neclar, însă cercetătorii consideră că reptila s-a apropiat prea aproape de lacul vulcanic şi a fost fie otrăvit, fie intoxicat de vaporii degajaţi. Cadavrul său a căzut pe fundul lacului, unde a fost conservat perfect pentru milioane de ani.

Deşi combinaţia unui şarpe cu o şopârlă şi un gândac este unică, pentru paleontologi nu este prima descoperire a unui lanţ trofic.

În 2008, un cercetător australian a descoperit un rechin în interiorul căruia se afla un amfibian care mâncase un peşte mic. Fosila este mult mai fragmentată decât cea descoperită recent, însă a fost prima dată când cercetătorii au observat cât de complex este lanţul trofic.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: