Home » Natură » Lanţul trofic marin se află pe punctul de a fi distrus din cauza schimbărilor climatice

Lanţul trofic marin se află pe punctul de a fi distrus din cauza schimbărilor climatice

Lanţul trofic marin se află pe punctul de a fi distrus din cauza schimbărilor climatice
Publicat: 16.01.2018
Schimbările climatice vor afecta viaţa tuturor creaturilor de pe Pământ dacă trendul actual continuă. În cadrul unui nou studiu au fost simulate fenomenele schimbprilor climatice care ar putea duce la distrugerea oceanelor până la sfârşitul secolului. Creşterea temperaturilor şi a nivelului de dioxid de carbon vor fi principalii factori ce vor distruge ecosistemul marin, notează studiul.

Consecinţele schimbărilor climatice devin tot mai vizibile. Futurism notează că, în ultima perioadă, au apărut tot mai multe ”refugii climatice” din cauza diminuării zonelor locuibile. Studiul recent oferă informaţii şocante privind modul în care schimbările climatice vor provoca distrugerea lanţului trofic marin. 

Cercetarea a fost realizată de specialiştii din cadrul Universităţii din Adelaide şi sugerează că, în urma creşterii temperaturilor, duce la restricţionarea fluxului sustenabil de energie. De asemenea, creşterea nivelului de dioxid de carbon duce la scăderea pH-ului şi la accelerarea fenomenului de acidifiere a oceanelor

”Un lanţ trofic sănătos este important pentru menţinerea diversităţii speciilor şi furnizează o sursă de venit şi hrană pentru oamenii din multe zone ale globului,” a declarat principalul autor Hadayet Ullah. 

În cadrul studiului, specialiştii au simulat trei ecosisteme diferite din sudul Australiei. Aceste rezervoare uriaşe au fost umplute cu animale conform modelului zonei din care făceau parte. Apoi, în cele trei rezervoare au fost aplicate patru tipuri de tratamente: temperaturi crescute, nivel de dioxid de carbon şi de temperaturi crescute sau un tratament de control asemănător cu cel al verilor din ultimii cinci ani înregistrate în Australia. 

Creşterea temperaturilor cu 2,8 grade Celsius a dus la scăderea pH-ului la 7,89, fiind astfel simulate temperaturile de la sfârşitul secolului XXI. Specialiştii au observat şi măsurat rata de supravieţuire, biomasa şi productivitatea animalelor şi a plantelor pe o perioadă de şase luni. Aceştia au descoperit că nivelul crescut de dioxid de carbon, cât şi cel al temperaturilor duc la colapsul lanţului trofic. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase